Takhle se vyrábí správný žitný chléb. Jiří Koláček sklidil úspěch i na berlínské výstavě pečiva
Původně si sám pro sebe chtěl upéci to, co nenašel na trhu, ani chvilku neuvažoval o tom, že by si otevřel pekárnu. Ale netrvalo dlouho a žitný chléb Jiřího Koláčka vstoupil do novodobých dějin české gastronomie. Potvrzují to nejen zákazníci, ale také ocenění, která získal – titul Regionální potravina nebo Národní cena za inovativní výrobek roku.
Jiří Koláček se mimo jiné zaměřuje na jeden z módních trendů – bezlepkový chléb. „Bezlepkové pečivo je trochu problematické na výrobu, chtěl jsem ale mít čistě bezlepkové produkty a nepoužít žádná lepidla a adjektiva, která by doplňovala, takže nám to chvíli trvalo. Nakonec se to povedlo, “ pochvaluje si v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.
A co to znamená vyvádět kvásek? Žitný kvas je živý organismus skládající se z bakterií a kyselin, který musí být pořád udržován při životě, neustále ho množit a krmit – vodou a moukou – a tomu se říká vyvádět kvásek.
Chleba provází lidstvo tisíce a tisíce let, měl by mi mezi lidmi mít důstojné místo. JIŘÍ KOLÁČEK
Cesta k dobrému pečivu začíná právě u dobré mouky – když začínal, tak navštěvoval mlýny, kde si chtěl k mouce přičichnout a ochutnat. V jednom z mlýnů se dokonce divili – za celou dobu žádného takového pekaře neviděli.
Nešvar fenoménu průmyslové potraviny je ale chléb ze zmraženého těsta, vadí mu jeho uniformnost a neautentičnost. „To samé pečivo, které se vyrábí v halách a hluboce se mrazí, najdete téměř všude, stejně všude chutná, má stejný původ, stejnou chuť a druhý den je nepoužitelné,“ upozorňuje.
Největší trh s žitným chlebem je v Německu, kde je také největší konkurence. A protože po prvním roce fungování pekárny měl velké úspěchy u zákazníků, tak aby nezpychl, rozhodl se pro konfrontaci s cizinou. A tak zároveň zjistil, jak na tom doopravdy je.
Odjel tedy na výstavu v Berlíně, kde na stánku předváděl své výrobky. „Dopadlo to velmi dobře, byli jsme překvapení i reakcemi lidí,“ pochvaluje si.
Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
V korupční kauze exprimátora Chomutova se bojuje o důkazy, jež u obviněného advokáta zajistila policie
-
Máme moc stran, shodují se Češi. Důsledkem velkého spojování ale může být nejrozdrobenější Sněmovna
-
Islamofobie jako mainstream. Politolog odhaluje kořeny nenávisti vůči muslimům
-
Americký odvolací soud obnovil cla uvalená prezidentem Donaldem Trumpem