Ľubomír Smatana o vraždě novináře Kuciaka: Důkazy nejsou. Kdyby existovaly, prosákne se to ven

18. březen 2018

Slovenskem stále rezonuje vražda investigativního novináře a jeho snoubenky. Důkazy o souvislosti s jeho investigativní prací však chybí. Kauza přebíjí kauzu. „Překvapuje mě, že by někdo řešil vydávání informací vraždou,“ říká reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana.

Na vyšetřování smrti Kuciaka a jeho snoubenky se podílejí i FBI nebo Scotland Yard. „Nikdo nikoho na Slovensku neviděl. Podle mého názoru je to spolupráce na základě výměny informací, že mají možnost prohlížet si databáze. Na Slovensku jsou rádi, všichni žádají nezávislé vyšetřování z vnějšku, protože vlastní policii nevěří,“ vysvětluje reportér Ľubomír Smatana.


Dotyční, kteří byli ve skandálu namočení, tak se na ně zapomene. Překvapuje mě, že by někdo řešil vydávání informací vraždou. Než se nadějeme, tak jsou stránky novin, televizní obrazovky i rádiový éter plný dalších informací, dalších kauz. Těm lidem to nemusí vadit.reportér Ľubomír Smatana

První vyšetřovací verze byla, že vražda souvisela s prací Kuciaka, nikdo ale nedodal důkaz, že by to tak mělo být. „Jen děsivost toho skutku, jiné důkazy nikdo nepřinesl. Šéfredaktor aktuality.sk má exkluzivní možnost nahlížet do spisu. Kdyby tam něco takového bylo, tak se to prosákne ven,“ tvrdí reportér.

Současná situace na Slovensku je novinkou i pro bývalého zahraničního zpravodaje. „Překvapily mě, jak jsou ty demonstrace masové. Nikdy jsem nepočítal s tím, že by se Slováci takhle vzepjali. Předchozí demonstrace čítaly maximálně deset tisíc lidí,“ vzpomíná Smatana na protesty v roce 2011 spojené se slovenskou kauzou Gorila. Demonstrací na Slovensku se v posledních dnech zúčastnilo až 65 tisíc lidí.


Ľubomír Smatana působil jako redaktor pro Plzeň a okolí i editor China Radio International. V roce 2006 nastoupil jako zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku, kde působil čtyři roky.

Slovenští politici netušili, co se v zemi děje

Jaká je v současnosti pozice Roberta Fica? „Sám se diví, kam se to dostalo. Tito lidé byli mimo realitu, žili si ve svých kancelářích a vůbec netušili, co se v té zemi děje,“ vysvětluje Smatana. „Vůbec nepochopili, že když se obklopí lidmi, kteří mají podivnou minulost a novináři na to léta upozorňují, tak jim to může škodit. Asi si mysleli, že jsou bez odpovědnosti. Byli úplně mimo. Netušili, kam se to může dostat.“

Slovenská média mají po vraždě mnohem větší důvěru veřejnosti. To asi překvapilo i je samotné. Novináři nevěří ve vyšetření případu. Možnou nadějí by mohla být nová vláda. „Všechny kauzy, o kterých novináři průběžně informovali, vyšuměly, protože ministrem vnitra je Robert Kaliňák. Oni si myslí, že ten člověk drží ochranou ruku,“ popisuje situaci reportér.

Robert Kaliňák

Předčasné volby by však pravděpodobně mnoho nezměnily. Robert Fico vyhrává každé volby už od roku 2004. „Je to varování dávat si pozor na stranu, která je neustále u moci. Je to potřeba vystřídat, i kdyby strana byla jakkoli dobrá. Dojde k zneužívání a to je potom výsledek. Nejsme Německo, kde je kultura jiná,“ vysvětluje Smatana.

autoři: pst , jaw
Spustit audio