Jak na zdravé srdce? Mobilní aplikace vám nepomůže, použijte selský rozum, radí lékař

22. březen 2018

Náhlá bolest na hrudi, pár nekonečných vteřin – a konec. Ano, přesně takhle srdeční selhání, navzdory všeobecnému přesvědčení, nevypadá. Aspoň ne ve většině případů. „Srdeční selhávání je dlouhodobě spojeno s nedostatkem dechu, s nemožností zvládnout základní úkony jako umýt si ruce… jde o chronickou nemoc, která může náš život ovlivňovat měsíce až roky,“ popisuje kardiolog Richard Češka v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Na začátek si ujasněme rozdíl mezi pojmy, které si prý coby pacienti nejčastěji pleteme. Jak totiž Richard Češka upozorňuje, srdeční selhání není totéž co infarkt myokardu.


Infarkt myokardu se dnes nejlépe léčí právě v České republice. Naše léčba je vynikající.RICHARD ČEŠKA

„Infarkt je náhlá příhoda, kdy se ucpe koronární tepna, která zásobuje srdce. Srdeční selhávání je něco jiného. Představme si srdce jako pumpu, která přestává vydávat dostatek krve. Z jedné strany se tedy krve vypumpuje málo a krev se někde hromadí a z druhé strany orgány nejsou zásobovány živinami,“ vysvětluje vedoucí Centra preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Richard Češka.

Opatrní by měli být i sportovci

Ať už máte strach z infarktu nebo srdečního selhání, vždy podle lékaře platí, že nejlepší prevencí je zdravý zdravý životní styl. „Nemyslím, že jsou nutné návody a tabulky, jak na to. Pacient by se měl radit se svým tělem, poslouchat ho,“ doporučuje kardiolog.

A shrnuje: nevíte-li si rady, použijte zdravý selský rozum. „Ten vám bude prospěšnější než sebemodernější mobilní aplikace,“ dodává k tomu.

Myslet na potřeby svého těla by podle něj neměli jen lidé zcela netrénovaní, ale i celoživotní sportovci. „Stáří sice není nemoc, ale dá se předpokládat, že s věkem budou přibývat komplikace. Chcete-li například trénovat na maraton, raději si nechte udělat vstupní vyšetření,“ doporučuje.

autoři: lvb , als
Spustit audio