Opilí zabloudí do zajetí. Ruští mobilizovaní k nám přicházejí na „opušťák“, popisuje ukrajinský odstřelovač

Život ukrajinských vojáků na první linii války je plný nebezpečí a každodenního přímého ohrožení života. Je ale také zdrojem občas až filmových příhod. Ukrajince od ruského protivníka na východě Ukrajiny často dělí jen pár set metrů, což vede k nečekaným situacím. Poslechněte si reportáž Martina Dorazína z Vuhledaru.

Nový podcast

Rok ve válce

Unikátní svědectví o konfliktu na Ukrajině. Čtyřdílné vyprávění, na jehož počátku byly telefonické hovory Jana Pokorného a Martina Dorazína.

Rok ve válce
Přehrát

Nacházím se na jedné z posádek poblíž frontové linie nedaleko Novosalivky. Skloněný procházím chodbičkou a tam už na mě čeká voják s přezdívkou Kipěž.

„Jsem odstřelovač a mým úkolem je sbírat informace v terénu a zabít co možná nejvíc nepřátel. Naše nejbližší stanoviště je tři sta metrů od ruských pozic,“ popisuje Kipěž.

Čtěte také

Velmi dobře ví, kdo konkrétně je jeho protivníkem a dokáže odhadnout jeho silné a slabé stránky.

Přicházejí na ,opušťák‘

„Z druhé strany je to hlavně ruská námořní pěchota a separatisti z DNR. A pak jsou tam i ruští mobilizovaní. Ti k nám někdy přijíždějí takzvaně na opušťák. Jsou opilí a cestou zabloudí k nám – přímo do zajetí, což se stává často. Naposledy ale do cíle nedojeli, protože jsme jejich auto zasáhli protitankovou střelou. V noci se s rozsvícenými světly řítili přímo na naše pozice.“

Venku už to mezitím začalo trochu bouchat, a tak jsme se Olegem rozhodli k taktickému ústupu. Ještě předtím jsme si ale nechali dvakrát vysvětlit zpáteční cestu, abychom nedopadli jako oni zbloudilí ruští turisté.

autoři: Martin Dorazín , prh
Spustit audio

Související