Rok války na Ukrajině: Vítězství je jediná cesta k tomu, aby se taková agrese už nikdy neopakovala, říká bývalý velvyslanec Perebyjnis

Přesně před rokem začala ruská agrese na Ukrajině. Na východě země se však bojuje už od roku 2014, kdy proruští separatisté obsadili část Doněcké a Luhanské oblasti. Od podzimu 2021 pak Rusko přiváželo své jednotky k hranici s Ukrajinou s tvrzením, že jde o vojenské cvičení. Poslední předzvěstí války se stalo uznání separatistických republik v únoru 2022. Ruský prezident Vladimír Putin v návaznosti na území vyslal ruskou armádu, která měla samozvané republiky bránit.

Nový podcast

Rok ve válce

Unikátní svědectví o konfliktu na Ukrajině. Čtyřdílné vyprávění, na jehož počátku byly telefonické hovory Jana Pokorného a Martina Dorazína.

Rok ve válce
Přehrát

Ukrajinský prezident dnes na Twitteru uvedl, že uplynulý rok byl obdobím bolesti, smutku, víry a jednoty. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že ten letošní bude rokem ukrajinského vítězství. „Pozoroval jsem to na frontových liniích. Ve čtvrtek jsem v Donbasu mluvil s vojáky, i obyčejnými lidmi a ti všichni pevně doufají, že to skončí,“ navazuje stálý zpravodaj na Ukrajině Martin Dorazín.

Hosté:
Jakub Landovský, český velvyslanec při Severoatlantické alianci
Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu české armády, vedoucí Katedry bezpečnostních studií VŠ CEVRO Institut
Jevhen Perebyjnis, bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku a nyní náměstek ukrajinského ministra zahraničí
Ondřej Ditrych, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů
Martin Dorazín, stálý zpravodaj ČRo na Ukrajině
Ľubomír Smatana, reportér ČRo, nyní v Chersonu
Jana Karasová, reportérka ČRo, nyní v Kyjevě
Ivana Milenkovičová, zahraniční redakce, bývalá zpravodajka v Rusku

Zelenskyj se v projevu vyjádřil, že 99 procent Ukrajinců věří ve vítězství. Podle průzkumů více než polovina obyvatel také věří, že válka skončí během tohoto roku. „Rusko se postupně vyčerpává. Je to vidět i na snižující se raketové síle, kterou Rusko demonstruje ob den nebo někdy i častěji, dodává Dorazín. „Letos určitě dojde k nějakému vojenskému zlomu.

Podoba vítězství je podle Severoatlantické aliance jasně definovaná. „Plné vítězství Ukrajiny znamená, že se ruská agrese nepovede a Ukrajina bude znovu ovládat své území, říká Jakub Landovský, velvyslanec ČR při NATO. „Vítězství je definované hranicemi z roku 1991.

Město na dostřel

Podle Zelenského má Ukrajina ztráty, ale udělá všechno pro to, aby protivníka odrazila. „Iniciativa je momentálně na straně Ruska, ale to za poslední tři měsíce získalo jen asi 700 km čtverečních území a s velkými ztrátami. Podle britského deníku The Times zaplatili každých 90 m ukrajinské půdy životem asi 2000 ruských vojáků, říká Tomáš Havlín ze zahraniční redakce.

Čtěte také

Na Ukrajině také panovaly obavy, že by se Rusko na den výročí mohlo pokusit o razantnější raketové údery na města, ty se však nepotvrdily. „Ukrajinské servery jsou v tomto ohledu docela klidné a nereportují žádné větší útoky, dodává Havlín.

Velmi vážná je však situace v Chersonu, město se nachází jen několik kilometrů od ruských pozic za řekou Dněpr. „Bouchá to neustále. Nedokážu říct, jak je to daleko a jestli to vůbec je ruská nebo ukrajinská opětovná palba. Ani se nevyhlašují letecké poplachy, protože to nemá cenu, miny letí pár sekund, popisuje reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana.

„Je vlastně náhoda, kam to dopadne. Je to zvláštní město, protože kdybychom vzali dalekohled a podívali se někam šikovně, tak Rusy uvidíme,” dodává Smatana, kolem nějž se po celou dobu živého vstupu ozývají výbuchy. „Ukrajinci vůbec nepočítají s tím, že by tuto válku mohli prohrát,“ uzavírá.

V celém Speciálu k uplynulému roku války na Ukrajině se také dozvíte, jak se k válce staví asijské země a které země Rusko podporují nebo jak se nyní žije v Kyjevě, který byl minulý rok krátce okupován, či jaké dodávky techniky může Ukrajina očekávat a proč by technika mohla paradoxně způsobovat problémy.

autoři: Jan Pokorný , mwal
Spustit audio

Související