Ochrana klimatu a boj proti terorismu. Kulhánek v OSN mluvil i o kauze Vrbětice

Česko podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka z ČSSD do konce roku věnuje do zahraničí dva miliony vakcín proti covidu-19 a v přepočtu víc než 100 milionů korun na humanitární pomoc lidem v Afghánistánu. Ministr v projevu na Valném shromáždění Organizace spojených národů vyzval i k mezinárodní spolupráci v boji proti terorismu nebo při ochraně klimatu. A připomenul i kauzu Vrbětice.

Český ministr zahraničí mluvil v angličtině a vypůjčil si i slogan OSN, teď v Americe známý coby jedno z hlavních hesel programu prezidenta Joea Bidena.

Čtěte také

„Z pandemie může svět vyjít lepší a zelenější,“ řekl v OSN Jakub Kulhánek, a přestože Česko neplní cíle Pařížské dohody, kterou podepsalo, za středobod světového snažení označil český ministr právě tento pakt a cíle udržitelnosti OSN.

„Klimatické změny, ale třeba i to, jestli budeme mít přístup k pitné vodě, se nedotýká jenom České republiky. Pokud budeme chtít úspěšně tomuto trendu čelit a klimatické změny zastavit, budeme muset postupovat společně a přesvědčit všechny státy, že je potřeba s klimatickými změnami bojovat,“ vysvětluje Kulhánek, proč zvolil na světovém fóru jinou rétoriku, než jaká od většiny politické reprezentace zaznívá směrem k domácímu publiku v Česku, kde klimatická krize na rozdíl od Valného shromáždění OSN nepatří ani před volbami k hlavním tématům.

V závěru projevu ministr Kulhánek ve zjevné narážce na kauzu Vrbětice a na Rusko odsoudil státem podporované nepřátelské aktivity v evropských zemích z minulých let. Dodal, že Česko to přímo pocítilo.

autoři: Jan Kaliba , prh
Spustit audio

Související