Výměna šéfa české diplomacie: Už nemáme vládu Andreje Babiše, ale Miloše Zemana, myslí si poslankyně

Kandidát sociální demokracie na křeslo ministra zahraničních věcí Jakub Kulhánek ve čtvrtek představí svoje priority v resortu předsedovi vlády a prezidentovi. S Andrejem Babišem se sešel ráno, schůzka s Milošem Zemanem se má odehrát ve čtvrtek odpoledne. Teprve poté chce s názory, které by jako ministr zahraničních věcí prosazoval, seznámit veřejnost.

Jakuba Kulhánka do funkce ministra vybral předseda sociální demokracie Jan Hamáček poté, co tuto nabídku odmítl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jan Hamáček, který dočasně diplomacii vede, už ve středu oznámil, že bude počátkem příštího týdne jednat v Moskvě o případných dodávkách vakcíny Sputnik V, pokud ji schválí Evropská lékové agentura.

ODS už dříve uvadla, že výměna na postu ministra zahraničí je neuvěřitelným hazardem s českou zahraniční politikou. Vicepremiér Jan Hamáček ale zdůrazňuje, že příchodem Jakuba Kulhánka na ministerstvo se na kurzu české zahraniční politiky nic nezmění. „Průběh výměny je absolutně nedůstojný,“ myslí si poslankyně za ODS Jana Černochová.

„Pozice ministrů zahraničních věcí v normálně fungujících demokraciích patří mezi jednu z nejvýznamnějších. Do voleb zbývá šest měsíců, a pokud ke změnám na takto významné pozici dochází z důvodu řešení vnitrostranických záležitostí, tak je to špatně. Je to špatný signál pro zahraniční partnery i občany České republiky,“ komentuje ministerskou rošádu Jana Černochová.

Tomáš Petříček se rozhodl kandidovat na předsedu sociální demokracie a v tomto případě to jinak dopadnout nemohlo.
Jaroslav Bašta

S tím ale nesouhlasí bývalý diplomat a poslanec za ČSSD Jaroslav Bašta: „Vicepremiér Hamáček v tomto případě nemohl dělat nic jiného. Zapomíná se na to, že první kdo porušil zlaté pravidlo toho, že ministr zahraničí se věnuje zahraniční politice a nikoliv stranické a vnitřní, byl právě Tomáš Petříček.“

Čtěte také

„Měl by vysvětlit, co v CEFC dělal“

Opozice kromě způsobu výběru nového ministra kritizuje i Kulhánkovo někdejší působení ve firmě CEFC, která je podle některých hlasů napojená na čínskou rozvědku. „Pokud je člověk zaměstnancem firmy, která v poslední době vyvolává řadu negativních konotací, tak to určitě nějakou překážkou pro ministerskou pozici je. Spíš je to ale o tom, aby pan Kulhánek dostal šanci to vysvětlit – co přesně dělala a jaké tam byly jeho aktivity,“ myslí si Jana Černochová z ODS.

Podle místopředsedy zahraničního výboru sněmovny z Pirátské strany Jana Lipavského jde o škraloup, který by měl být překážkou k získání takové funkce. „Nemyslím si, že by to uškodilo. Pan Kulhánek byl náměstkem ministra zahraničních věcí, obrany a vnitra. Zná dokonale státní správu a vazby, které spojují zahraniční politiku s politikou vnitřní,“ nesouhlasí bývalý diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Přikloní se Česko k východním mocnostem?

„Doufám, že i kdyby to pan Kulhánek chtěl, tak to nestihne. Je určitě dalším ministrem, kterého si vybral Miloš Zeman, takže v tuhle chvíli můžeme říct, že nemáme vládu Andreje Babiše. Máme vládu Miloše Zemana, protože si dosazuje své oblíbené ministry,“ tvrdí členka zahraničního výboru Jana Černochová.

Čtěte také

Podle bývalého diplomata Jaroslava Bašty se na české zahraniční politice nic nezmění. „Půjde spíše o to, že komunikace mezi prezidentem a ministrem bude kvalifikovanější,“ doplňuje.

Jak proběhlo druhé kolo testování žáků prvních stupňů základních škol? A co je za rozhodnutím Washingtonu a spojenců v alianci NATO ukončit k letošnímu 11. září dvacetiletou protiteroristickou misi v Afghánistánu? Poslechněte si celou polední publicistiku.

Hosty Tomáše Pavlíčka byli:

  • Jana Černochová, poslankyně za ODS a členka zahraničního výboru sněmovny
  • Jaroslav Bašta, bývalý diplomat v Rusku a na Ukrajině
  • Pravoslav Němeček, ředitel Základní a základní umělecké školy Bezdrevská v Českých Budějovicích
  • Jiří Šedivý, armádní generál v záloze

autoři: Tomáš Pavlíček , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.