Toto desetiletí určí naši budoucnost, apeloval Joe Biden v OSN. Vyzval ke spolupráci v boji s pandemií i změnami klimatu

Joe Biden vystoupil na půdě Organizace spojených národů poprvé v roli prezidenta USA. Svět podle něj musí postupovat rychle a jednotně, aby zastavil pandemii covidu-19, klimatickou krizi a porušování lidských práv. Na boj se změnami klimatu v chudších zemích přislíbil každoročně v přepočtu 250 miliard korun.

Bylo to heslo jeho předchůdce Donalda Trumpa, ale i Joe Biden chce vidět „Ameriku první“. Ovšem při mezinárodní snaze reagovat na změnu klimatu a pandemii covidu, které označil za dvě nejzávažnější krize současnosti.

„Podle mě jsme teď ve zlomovém bodě historie. Toto desetiletí doslova určí naši budoucnost. Coby světová komunita čelíme urgentním a rýsujícím se krizím,“ apeloval na účastníky valného shromáždění.

Síla až jako poslední řešení

Ve zjevné narážce na misi v Afghánistánu Biden ve svém projevu mluvil také o budoucí obraně americké národní bezpečnosti zásahy v zahraničí.

„Americká vojenská síla musí být nástroj, ke kterému sáhneme jako k poslednímu, a ne jako k prvnímu. Neměli bychom ji používat jako odpověď na každý problém, který ve světě vidíme. Mnoho našich současných starostí se zbraněmi ani řešit nedá,“ uvedl.

Se spojenci počítáme

Biden ve zřejmém odvratu od Trumpova přístupu také oznámil, že Spojené státy jsou zpět na mezinárodním fóru, a aktivně se přihlásil k několika organizacím včetně Evropské unie a NATO, a to včetně článku zajišťujícího vzájemnou pomoc členů při napadení.

Čtěte také

„Obnovili jsme náš posvátný závazek ctít článek 5 v rámci Severoatlantické aliance. S našimi partnery pracujeme na novém strategickém konceptu, který pomůže, aby NATO lépe reagovalo na současné a budoucí hrozby. Taky jsme obnovili vztahy s Evropskou unií, naším zásadním partnerem ve snaze řešit mnoho významných problémů.“

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se svým projevem za Česko vystoupí v OSN v noci na neděli českého času.

autoři: Jan Kaliba , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související