Kdo nestihl koupit svatomartinskou husu u farmáře, sežene už jen maďarskou. V obou případech si připlatí
Svatomartinskou pečínku si Češi letos neodepřou. Většina husích farem hlásí vyprodáno. Zákazníky neodradily ani vyšší ceny. Někteří chovatelé přitom od loňska zdražili o více než polovinu.
Na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku je rušno. Je právě čas porážky a expedice k zákazníkům. „Pro letošní rok jsme připravili asi 1200 hus na výkrm na svatého Martina,“ říká majitel farmy Josef Tříska.
Méně hus kvůli ptačí chřipce
Už před měsícem tu měli seznam objednávek úplně plný. Loni farma husy na svatomartinské menu lidem nedodala. Kvůli ptačí chřipce totiž o část hejna přišla a nebyla jediná.
Podle Agrární komory se právě kvůli ptačí chřipce letos vylíhlo méně hus, než je zvykem. „To znamená pokles celkem o 24 % oproti loňskému roku,“ upřesňuje mluvčí komory Barbora Pánková.
Chov se prodražuje
Tradiční svatomartinskou husu tak na pultech obchodů částečně nahradily husy z dovozu, jak potvrzuje i mluvčí obchodního řetězce Makro Martin Čivrný: „Husy z českých chovů v nabídce bohužel nemáme, proto odebíráme zboží dlouhodobě zahraničí, a to především z Maďarska.“
Na zboží z ciziny je závislý také řetězec Lidl. „Husy, které máme aktuálně v nabídce, jsou výhradně z Maďarska,“ dodává mluvčí Lidlu Tomáš Myler.
Čtěte také
Za snížení stavu chovaných hus v Česku může vedle ptačí chřipky i nejistota farmářů ohledně odbytu. Chov se jim totiž prodražuje. I proto jsou letos podle mluvčí Agrární komory Pánkové svatomartinské husy dražší: „Loni se farmářská cena tuzemské chlazené husy pohybovala od 200 korun za kg, letos došlo ke zdražení o zhruba 10 až 20 %.“
Navýšení do svátečního menu promítli i restauratéři.
Svatomartinská vína
Zákazníci si však nepřiplatí jen za husu, ale také za svatomartinské víno. Podle Vinařského fondu bude oproti loňskému roku zhruba o 5 % dražší. Hlavním důvodem jsou vysoké ceny energií, pohonných hmot, ale i dražší obaly. Za svatomartinská vína v supermarketech kupující zaplatí v průměru 85 korun. Za lahve od malých vinařů a třeba na trzích pak přibližně 125 korun.
Související
-
Kachnu mám radši, husa mi stačí na svatého Martina, říká Roman Frencl
Svatomartinský víkend máme tradičně spojený s husí pečínkou. Šéfkuchař Roman Frencl doporučuje, jak husu nejlépe připravit nebo jak konfitovat kachnu.
-
Desatero zásad poctivého farmáře: jak poznat skutečnou kvalitu?
S jarem rozkvétají i oblíbené farmářské trhy. Státní veterinární správa proto připomíná Desatero zásad a doporučení prodejcům. Na co si zákazníci mají dát pozor?