Desatero zásad poctivého farmáře: jak poznat skutečnou kvalitu?

13. duben 2019
Glosa Pavla Maurera

S jarem rozkvétají i oblíbené farmářské trhy. Státní veterinární správa proto připomíná své Desatero zásad a doporučení prodejcům. Zmíním alespoň pár věcí, na něž bychom si jako zákazníci měli dát vždy pozor.

Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu. Například maso maximálně z deseti kusů krůt, pětatřiceti kachen, pětatřiceti hus týdně a maximálně pětatřiceti kusů ostatní drůbeže nebo králíků týdně. Maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinárně vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“. 

Pak mohou prodávat třeba syrové mléko a smetanu pomocí registrovaného automatu; čerstvá a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele; včelí produkty označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím. 

Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa. Povinností prodejce je dodržovat stanovené teploty: 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře, 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře, 3 °C pro vnitřnosti, 5–18 °C pro vejce (nekolísavá teplota), 4–8 °C pro mléčné výrobky. 

U potravin živočišného původu musí být prodávající vždy schopen na místě doložit původ produktů. Označení potraviny, že je „vhodná pro děti“, „domácí“, „čerstvá“, „živá“, „čistá“, „přírodní“ nebo „pravá“ je možné, nesmí být však zavádějící. Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné. 

Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a přepravní nádoby musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu. Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou. 

Jak vidíte, být prodejcem na farmářském trhu (a ještě k tomu se usmívat), není žádná legrace. Na druhé straně, když je vám špatně z jídla, potom člověk nezná bratra.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio