Elektronika pod stromeček? Mobil, který není podporovaný, přestane být brzy použitelný, radí Antivirus

18. prosinec 2023

Štědrý den je už v neděli a leckdo na poslední chvíli shání dárky. Díváte se po novém telefonu pro své děti, digitálním fotorámečku pro prarodiče, anebo jim chcete koupit předplatné nějaké služby, co slibuje ochranu v online světě. Na co si dát pozor?

Čtěte také

Kdo má doma trochu odrostlejší děti, ten ví, že pod stromkem chtějí najít telefon. Jaký ale vybrat? Děti si obvykle vybírají podle výkonu, jde jim o hry, případě podle velikosti displeje, či zkrátka podle toho, co frčí mezi vrstevníky.

„Já bych ale doporučila další důležité kritérium: dívejte se, jak dlouhou dobu podpory výrobce garantuje. Protože telefon, co už není podporovaný, a tedy aktualizovaný přestane být rychle použitelný. Jednak nedostává bezpečnostní záplaty, a jednak s ním přestanou počítat tvůrci oblíbených aplikací,“ upozorňuje redaktora Jana Magdoňová.  

Pětiletý standard

Podpora se pak počítá nikoli od zakoupení, ale od uvedení telefonu na trh. A pořád existuje plno takových, co nabízí jen základní tři roky. „Pokud to tedy není úplná novinka, může být zastaralý klidně za rok. Přitom standard by měl být pět a více let,“ dodává redaktor Jan Cibulka.

Hezký dárek jsou také hry, ale i to je byznys. Některé z nich nabízí možnost si dokoupit různá rozšíření, přičemž se snaží hráče dotlačit k tomu, aby utráceli. „Proto si dejte pozor, abyste do nějakého herního účtu svému potomkovi nepřipojili svou platební kartu, a na konci měsíce se nedivili,“ varuje Cibulka.

Předplatné na antivirus? 

Čtěte také

A co koupit třeba přes internet? Co třeba předplatné na antivirus, nebo VPN? Plno výrobců těchto softwarů to tak prodává – kupte svým blízkým bezpečí. Jenže je to hlavně marketing.

„Pokud má člověk aktualizovaný počítač, jak s Windows tak Mac, tak součástí je ochrana proti virům, netřeba tedy kupovat extra antivirus, který své výhody v reklamách obvykle hodně přeceňuje,“ říká Magdoňová.

A u VPN je to podobné: prodávají se jako řešení všech problémů internetu, ale reálně zařídí jen několik málo věcí. Váš internetový provoz zabalí do virtuální trubky, takže váš poskytovatel internetu neuvidí, na které weby chodíte. „Což sice zní fajn, ale nově to naopak uvidí právě ten provozovatel VPN, kterému proto musíte věřit.“

Některé VPN pomohou obejít takzvanou geoblokaci. třeba na streamovacích službách, takže z americké VPNky uvidíte víc seriálů, než pokud se přihlašujete z Česka.

Zálohování online

Čtěte také

Online se může pořídit třeba zálohování. Plno lidí má své fotky a dokumenty třeba jen v laptopu, a když jim ho ukradnou, nebo se rozbije, tak o všechno přijdou. Proto je důležité své soubory zálohovat.

„Je možné někomu kupit předplatné nějaké zálohovací služby, která kopii jeho souborů nahraje k sobě na server a v případě, že o ně přijde, bude mít, odkud je obnovit,“ navrhuje Cibulka.

Oblíbené jsou také fotorámečky, kam můžu přes internet čas od času poslat nové fotky dětí. Druhů je víc: na některé lze fotky nahrát z paměťové karty.

„A pak jsou tu takové, kam je možné poslat skrz aplikaci. A tady je potřeba být opatrnější: fotky totiž dostane výrobce rámečku, přes jehož servery se tam nahrávají,“ uzavírá Magdoňová s tím, že jde o další kus elektroniky v domácí síti a je potřeba myslet na to, jak dobře zabezpečený a aktualizovaný.

Spustit audio

Související