Podvody na internetu: Přístup do internetového bankovnictví nikomu nedávejte, radí Antivirus

23. říjen 2023

Dostanete e-mail nebo SMS zprávu, že jste nezaplatili za svůj balík clo, servisní poplatek nebo poplatek za doručení. Jsou to korunové částky, které vás ale můžou připravit klidně o stovky tisíc korun. Jak fungují tyto podvody na internetu a jak se proti nim bránit?

Čtěte také

Česká pošta, Zásilkovna nebo nějaká kurýrní služba po vás chce údajně malé nedoplatky, můžou to být i dvě koruny. Zpráva odkazuje na další stránku, která vypadá velmi důvěryhodně, je tam i logo, písmo společností, které žádají nedoplatek.

„Tam po vás chtějí, ať zadáte údaje k platební kartě,“ popisuje pokus o podvod redaktorka Jana Magdoňová. Samotné kliknutí na podvodný odkaz ještě nebývá problém, ale vyplnění platební karty ano.

„Nemusíte to poznat hned, peníze můžou mizet za čas, útočník má totiž informace o kartě, to znamená číslo, datum expirace a CVV kód a může zadávat v budoucnu nové platby,“ dodává Jan Cibulka s tím, že pokud jsme místo karty zadali přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, pachatelé můžou začít odsávat peníze z našich účtů.

Čekám zásilku? 

A podle čeho poznám, že to je podvod? Nejdříve se zastavit a popřemýšlet, jestli opravdu čekám nějakou zásilku, ještě třeba ze zahraničí. „Přepravní společnosti si žádné extra doplatky takto online neúčtují,“ říká Magdoňová.

Čtěte také

Stránka z odkazu mívá také podivný název. Někdy je psaný špatnou češtinou, ale na to se nedá spoléhat.

„Ideální je zavolat na oficiální infolinku kurýrní služby a zeptat se na danou zásilku. Česká pošta pravidelně zveřejňuje podvody, které ji napodobují a zneužívají její jméno, ale nemusí tam být všechny výmysly podvodníků.“

Podle České bankovní asociace podvodníci napodobují Českou poštu, kurýrní služby se ale setkaly i s podvrženými stránkami Ministerstva práce a sociálních věcí.

Jde o čas

Pokud údaje z karty někam zadám a teď nevím, jestli jsem nenaletěl, co můžu dělat?

Tady jde hlavně o čas. Co nejdříve zavolat do své banky, pak je šance, že nepřijdete o své peníze. Musíte si vyměnit platební kartu a tu současnou zablokovat, aby ji útočník nepoužil. Hlídat si různé potvrzovací SMS zprávy, rozhodně nemůžete něco odliknout a schválit,“ radí Cibulka.

A pokud o peníze přijdete, policie toho moc nezmůže – pachatelé peníze přes bílé koně nebo kryptoměny vyperou a těžko se k nim dostanete zpátky.

Jak se chránit?

Dobré je nastavit limity na kartě pro platby na internetu, nazadávat údaje z platební karty na e-shopy a stránky které neznám. Ale pozor, v případě podvodů se budou tvářit jako známé.

Čtěte také

„Nikdy nikomu za žádných okolností nedávejte přístupy do internetového bankovnictví, i kdyby vás přesvědčoval, že je z banky a že na vás teď útočí nějaký zloděj. Banka od vás nepotřebuje přístup do internetového bankovnictví,“ varuje Magdoňová.

Fungují taky platební karty, které se využívají jen pro placení na internetu. Můžete si nechat založit druhý účet, k němu si nechat vystavit kartu. „Na tom účtu nebudete mít žádné peníze, jen si tam převede částku, kterou potřebujete online zaplatit,“ vysvětluje Cibulka.

Některé banky už tomu jdou trochu naproti. Česká spořitelna má třeba jednorázovou virtuální platební kartu. Tu si člověk vygeneruje v aplikaci a ona po jedné platbě přestane fungovat. Podobné věci umí bankovní startupy jako Revolut, Wise.

Spustit audio

Související