Finanční operace po telefonu nedělejte, na zázračné investice nevěřte, radí autoři pořadu Antivirus

18. září 2023

Se sháněním zákazníků pomáhají obchodníkům reklamní systémy. Stejně tak fungují i podvodné reklamy na zázračné investice, kdy vás k investování zdánlivě vybízí třeba hokejista Jaromír Jágr nebo prezident Petr Pavel. Jenže v tomto případě zázraky nečekejte, naopak si dejte velký pozor, aby nevydělal někdo jiný. Na vás. Poslechněte si další díl pořadu o bezpečnosti na internetu Antivirus s Janou Magdoňovou a Janem Cibulkou.

„Inzerát vypadá opravdu jako klasický reklamní inzerát, vystupuje tam známá osobnost a láká na neuvěřitelné zisky – ,můžete vydělat prostě stotisícový násobek vašeho vkladu‘,“ popisuje Jana Magdoňová s tím, že podvodníci využívají i známé společnosti.

„Může vás to nalákat na akcie ČEZu, na akcie Škody Auto, což zní, že by to opravdu mohlo být skutečné.“ A pokud na takový inzerát kliknete, nejde o nic strašného – většinou se ukáže fiktivní zpravodajský článek o tom, že investice je extrémně výhodná, že se na ní dá opravdu velmi zbohatnout.

Čtěte také

Údajný makléř

Nicméně každý další klik už vede na stránku, která se z vás snaží vylákat kontaktní údaje  jméno, e-mail a telefon.

„Pokud tam údaje zadáte, začne vámvolat nějaký údajný makléř, který se na vás snaží vytvořit nátlak, snaží se s vámi manipulovat a přesvědčit vás, abyste co nejrychleji v časovém presu investovali své peníze. Pomáhá například, jak peníze převést a podobně,“ varuje Jan Cibulka.

Jak poznat podvod?  

Pokud jste peníze poslali, putují k podvodníkovi většinou přes nějakého bílého koně. „Ale nemusíte na to přijít hned, protože se dostanete do nějaké fiktivní stránky, kde vidíte fiktivní graf, jak se vám vaše peníze zúročují. To znamená, že z vás podvodník ještě může snadno vylákat další peníze,“ upozorňuje Magdoňová.

Čtěte také

Problém nastává ve chvíli, kdy řeknete, že chcete peníze vybrat. V tom případě začne makléř couvat a vyhýbat se. „Začne po vás chtít různé poplatky, nějaká cla, začne hledat vytáčky, pročse k těm penězům nemůžete dostat.“

A jak poznáme, že jde o podvod? Podvodníci cílí na ziskuchtivost, snaží se vás nalákat na opravdu nerealistické zisky. Škoda ani ČEZ žádné takové fondy nebo investice nemají. Ten fiktivní článek na zpravodajském webu je taky velmi špatně udělaný, jsou tam občas chyby v gramatice,“ říká Cibulka.

Dají se získat peníze zpět?

Podle Ondřeje Kapra z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování záleží na tom, kdy si podvodu lidé všimnou. „Když okamžitě, převedete peníze a chytnete se za hlavu, volejte okamžitě svoji banku, policii. A banka, pokud je to bezhotovostní transakce, je schopná to ještě zastavit a o peníze nepřijdete,“ radí Magdoňová.

Problém ale nastává, když útočník donutí poslat peníze například v kryptoměně. Peníze už není snadné dostat zpět. Šance je víceméně mizivá.

„To hlavní je nikdy nedělat finanční operace po telefonu. Opravdu se vždycky rozhodujte až potom, co si přečtete nějakou písemnou nabídku a všechno si důkladně rozmyslíte,“ dodává Magdoňová s tím, že to platí třeba i u pojištění mobilních operátorů a dalších služeb.

Čtěte také

Zázračný lék

Nejsou to ale jenom investice, na které lákají inzeráty se nějakou známou tváří. Jeden z nich například nabízel lék, který se tvářil, že vyléčí nebo vyčistí cévy a pomůže od infarktů.

„Ten zneužíval známého kardiochirurga Jana Pirka. Nejednalo se vůbec o lék, byl to výživový doplněk, Jan Pirk s tím nemá vůbec nic společného. A přesto inzeráty lákaly na věc, která se okamžitě prodává. Skákala na vás tabulka, že lék bude hned vyprodaný, že musíte rychle zainvestovat. Podvody tedy nemusí být jenom investování,“ zdůrazňuje Magdoňová.

Spustit audio

Související