Policie varuje před podvodnými bankéři. Ověřujte telefonní číslo a nepřevádějte peníze, radí

Na nástrahy online prostředí každoročně upozorňuje mezinárodní Den bezpečnějšího internetu. Kyberprostor je stále oblíbenějším místem pro podvodníky a zloděje. Jen loni policie řešila na devět a půl tisíce případů kriminality v kyberprostoru, nejčastěji podvodů. Objasnit se podařila necelá čtvrtina. Útočníci lákají oběti na falešné investice nebo se vydávají za bankéře.

Radiožurnál před časem natáčel s mužem, kterého se snažil podvést falešný bankéř. Dva podvodníci včetně falešného policisty zmanipulovali ho přes telefon tak, že si šel vybrat do banky své úspory – a chtěl je podle jejich instrukcí vložit do bitcoinmatu.

Vydávat se za bankéře je jeden z oblíbených způsobů útočníků, jak okrást svou oběť.

Muž se nakonec rozhodl správně a peníze do bitcoinmatu nevložil. Ne všichni ale podvod odhalí: „Pachatelé jsou velmi přesvědčiví. Používají spoofing, takže dokážou napodobit praktiky jakékoli telefonní číslo. Lidé jim pod vlivem strachu a dalších pocitů sociálního inženýrství podlehnou a často přicházejí o velké peníze,“ upozorňuje Ondřej Kapr z odboru hospodářské kriminality úřadu Služby kriminální policie a vyšetřování.

Policie řeší asi čtyři sta takových případů. Škody jsou v desítkách milion korun. Hlavní rada zní: nenechte se volajícím vystresovat a klidně si hovor ověřte například zavoláním na oficiální linku banky, nebo zajděte přímo na její pobočku.

Banky navíc nikdy po klientech nechtějí údaje o platební kartě nebo převádění peněz na kryptoměnové účty.

Pro podvodníky typu falešných bankéřů na telefonu existuje označení vishing. Spoofing pak znamená, že podvodníci jsou schopni napodobit jakékoli telefonní číslo, včetně infolinek bank. Policie představila zásady, jak v takových situacích reagovat.

autoři: Jana Magdoňová ,
Spustit audio

Související