Antivirus: Sledování je doménou žárlivců. Kdy se vyplatí sdílet v telefonech polohu?

13. listopad 2023

Všichni si dovedeme představit Velkého bratra, silný totalitní stát, který sleduje všechny a všude, tak jako ve známém Orwellově románu. Jenže dnes žijeme ve světě Malých bratrů, kdy se sledujeme navzájem. Rodiče sledují děti, zaměstnavatel sleduje rodiče a rodiče nebo partneři se sledují navzájem. Někdy je to praktické, třeba když se máme setkat cestou do kina. Ale co když to přeroste v nebezpečné sledování, třeba žárlivým partnerem?

„Lidé se ve vztazích sledují poměrně dost, a častější je to mezi mladšími lidmi. Je to výraz důvěry, a taky je to praktické, třeba když se snažíte potkat ve městě. Zkrátka si nasdílíte, kde oba jste a nemusíte se složitě dohadovat, kde se sejdete,“ vysvětluje Jan Cibulka.

Čtěte také

Jenže vždycky to není idylické. I když je do dobrovolné a výraz důvěry, tak si zvykáme na to, že nás pořád někdo sleduje, kouká nám přes rameno. Takže pak třeba nepoznáme včas, že už to přerostlo v něco nebezpečného.

„Sledování je totiž doménou žárlivců a domácích násilníků, pro které je to nástroj kontroly. Ti buďto stálé sdílení polohy vyžadují, nebo si ho obstarají i bez vědomí oběti,“ dodává Jan Magdoňová.

Stalkerware

Celosvětově kvete obchod s nástroji na digitální sledování, které nejsou určené pro policii nebo vlády, ale právě pro veřejnost. Tyhle programy se označují jako stalkerware, tedy programy pro stalkery.

„Člověk si je koupí i s návodem, jak ho nainstalovat do počítače nebo telefonu oběti, která se o tom ani nemusí dozvědět. V Česku několik takových firem i sídlí, mají tu programátory i obchodníky.“

To ale nemůže být legální, proto se tyto programy nabízí oficiálně jako nástroje na ochranu dětí. Protože na to, že někdo sleduje své dítě, se dívá společnost tolerantně.

Čtěte také

Dnes přibývají i další sledovací nástroje, třeba klíčenky jako Airtag od Apple nebo Tile, která spolupracuje s Googlem. Tenhle malý přívěšek skrze telefony v okolí hlásí svou polohu majiteli.

Super, když potřebujete najít ztracené klíče, ukradený dětský kočárek nebo kolo. Jenže občas někdo tohle malou věcičku hodí do kabelky ženě, kterou potkal v baru, a pak jí sleduje domů,“ říká Magdoňová.

Jak se bránit?

U Airtagu a Tilu dneska už mobily hlásí, že je nějaký neznámý přívěsek poblíž, existuje i apliakce AirGuard, která vám ukáže všechna sledovadla ve vašem okolí a vede i evidenci, jestli se některé neobjevuje častěji.

„Zejména je potřeba být opatrný ve chvíli, kdy jdu na první rande s někým neznámým, nebo když někoho takového vezmu třeba do auta: právě v autě je snadné takovou malou věcičku důkladně schovat,“ doporučuje Cibulka.

A co sledovací aplikace v telefonu? Tam je to složité: záleží, co je to za telefon a hlavně, kdo k němu má přístup. „Protože najít takovou sledovací aplikaci v zařízení může být velmi složité.“

Resetovat zařízení

Čtěte také

V řadě vztahů se muž takzvaně stará o elektroniku, takže partnerka od něj dostane už nastavený telefon. Jenže v tu chvíli jednoduše neví, co všechno v telefonu je. Zkrátka zejména na začátku vztahu je potřeba, aby oba partneři měli tohle oddělené, a do svých zařízení měli přístup jen oni.

„Takže ani aby nesdíleli hesla od sociálních sítí nebo mailové schránky, o internetovém bankovnictví ani nemluvě,“ varuje Magdoňová.

Pokud mám pocit, že mě takhle někdo sleduje, tak můžu zkusit své zařízení zresetovat do továrního nastavení, a taky si změnit hesla do všech online účtů, od mailu po sociální sítě.

„Ale pokud to přetrvává, bude potřeba několik kroků: určitě se nebojte obrátit na policii. A nejspíš bude potřeba zařízení vyměnit, protože forenzní analýza, která by sledovací program spolehlivě odhalila je o hodně dražší než nové zařízení,“ uzavírá Cibulka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.