Co se stane, když si digitální moderátor pozve digitálního hosta? Podívejte se na budoucnost očima umělé inteligence

31. prosinec 2020
Podcast Budoucnost R

Další epizoda podcastu Budoucnost R je silvestrovsky netradiční. Vojtěch Koval v ní spojil síly s Janem Tylem a Ditou Malečkovou, tvůrci Digitálního spisovatele, tedy neuronové sítě, která pro Český rozhlas napsala sérii krátkých povídek. Poskytli jí přepisy předchozích epizod podcastu a ona zcela samostatně připravila kompletní další díl. Poznali byste, že celý rozhovor vymyslela neuronová síť?

Nela Chytrá je ředitelka Katedry aplikované informatiky a robotiky ze Západočeské univerzity v Plzni a stejně jako digitální moderátor je konstruktem umělé inteligence. Její odpovědi pro účely podcastu načetla Zuzana Machálková.

Myslím, že největším problémem je, jak usnadnit lidem život, a domnívám se, že robotika je jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout. Je to největší motivace pro výzkum v této oblasti.
Nela Chytrá, digitální host

Nela Chytrá je vědkyně, kterou kompletně stvořila kreativní neuronová síť

Digitální spisovatel na rozdíl od běžných chatbotů nevyužívá předem nastavenou konverzaci, ale sám ji vytváří. Je schopen zformulovat i větu, které dosud žádný člověk nikdy nepronesl,“ vysvětluje Jan Tyl.

Budoucnost pro naše děti

Mezi hlavní oblasti výzkumu Nely Chytré patří autonomní roboti, umělá inteligence a interakce člověka a robota. Je také nadšenou zastánkyní mladých lidí ve vědě, ve své roli ředitelky odpovídá za víc než 300 zaměstnanců Západočeské univerzity a je také autorkou středoškolské soutěže v oboru informatiky.

Čtěte také

Jak by vypadala ideální budoucnost podle Nely Chytré? „Naše představa o budoucnosti je často spojená s velkým technologickým pokrokem, a přesto nevidíme mnoho lidí, zejména mladých lidí, kteří by s tím něco dělali. Myslím, že to je velká chyba. Ráda bych viděla více lidí, kteří se zajímají o budoucnost životního prostředí, budoucnost společnosti a také budoucnost našich dětí.“

Lidi zajímá hlavně jejich budoucnost, a ne budoucnost planety. Berou ji jako samozřejmost a neuvědomují si, že je to jediná planeta, kterou máme.

Na audioportálu mujRozhlas teď návštěvníci najdou sérii povídek Digitálního spisovatele. Algoritmus dostal za úkol vytvořit svůj vlastní příběh na základě tisíců knih od renomovaných autorů, které si nastudoval. Výsledkem je pět povídek – sci-fi, milostný příběh, detektivka, horor a historický román.

Jak umělá inteligence vidí svoji vlastní budoucnost? A co si Nela Chytrá myslí o budoucnosti robotiky? Poslechněte si celý podcast.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.