Umí číst, pozná barvy nebo vás provede po místnosti. Speciální kamera OrCam ulehčuje život nevidomým

15. únor 2020

Na co ukážete, to přečte. Kamera OrCam MyEye pomáhá nevidomým a slabozrakým přečíst si třeba jídelní lístek nebo nápis na ulici. Malou kamerku si umístí na brýle a její umělá inteligence pak rozeznává text, barvy ale také obličeje lidí kolem. Izraelský startup OrCam nedávno dvě kamerky předal pražskému ČVUT a taky nevidomé zpěvačce Rachel Skleničkové. Jak je s ní spokojená?

Poslechněte si celý magazín z 15. února 2020:

  • 00:00 přehled témat;
  • 00:39 Kamera OrCam MyEye;
  • 04:29 rozhovor s Radkem Pavlíčkem z Masarykovy univerzity o pomůckách pro nevidomé;
  • 07:47 první geneticky modifikovaná slepice;
  • 11:28 Havajský institut mořské biologie;
  • 16:48 co zaznělo v podcastu Budoucnost R: robotizace;
  • 19:33 chatbot Jarmila pro seniory.

Rachel Skleničková prstem označí text na papíře, kamerka OrCam si ho vyfotí, umělá inteligence vyhodnotí, co je na něm napsáno, a OrCam text přečte. Funkce skeneru pro nevidomé je jen jednou z funkcí, které zařízení nevidomým nabízí.

Když si například Rachel přiblíží zápěstí pravé ruky k obličeji, jako by se chtěla podívat na hodinky, a OrCam ji hned informuje, kolik je právě hodin. „Kdybych ji tam podržela déle, řekne mi i datum,“ dodává.

Všechno v jednom

Zařízení je velké asi jako USB disk a Rachel ho má přichycený magnetem na obroučce brýlí. Kamera snímá její zorné pole a vyhodnocuje gesta. Požadovaný text, čas nebo třeba datum pak zní z malého reproduktoru v zadní části zařízení.

Čtěte také

Kromě čtení textu umí OrCam také určit barvu předmětu, na který Rachel ukáže, nebo rozeznávat a pamatovat si obličeje lidí. „Pro všechno, co umí, existují alternativy, ale každá jiná. OrCam je v sobě slučuje,“ přibližuje hlavní výhodu zařízení nevidomá zpěvačka.

OrCam MyEye v současné době mluví 25 jazyky včetně češtiny. Na lednovém veletrhu CES v Las Vegas společnost představila verzi, která dokonce umí navigovat nevidomého člověka po místnosti.

Od aut k nevidomým

Ráchel Skleničková při předávání kamerky OrCam pražské ČVUT. V pozadí Václav Krása, rektor univerzity Vojtěch Petráček, velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron a Irie Meltzer, ředitel OrCamu pro střední a východní Evropu

Zakladatelé společnosti, Amnon Shashua a Ziv Aviram, přitom původně vyvinuli umělou inteligenci pro samořídicí auta. Pak se ale rozhodli, že jejich technologie by mohla přímo pomáhat lidem. A tak založili OrCam – Or znamená v hebrejštině světlo a Cam je samozřejmě zkratka pro kameru nebo fotoaparát.

„Rozhodli se, že se zaměří na problém nevidomých a slabozrakých. Na tomto trhu byly jen velmi primitivní a technologicky spíše zastaralá zařízení,“ vypráví ředitel OrCamu pro střední a východní Evropu Irie Meltzer.

A tak se rozhodli vyvinout zařízení, které díky použití softwaru pomůže zlepšit život lidem se zrakovými problémy.

Řekni mi, co potřebuješ…

Co by mělo jejich zařízení umět konzultují v OrCamu přímo s nevidomými.

Čtěte také

„Třeba mód orientace, na kterém teď pracujeme, to vzešlo přímo od našich uživatelů, a to i z Česka. A spousta lidí se nás také ptá, kdy bude naše zařízení umět číst i hudební noty. Ne, že by to nešlo, ale kolik lidí to opravdu potřebuje?“ ptá se Irie Meltzer.

OrCam nechce být jen technologickou hračičkou, ale snaží se vyvíjet hlavně funkce, které budou užitečné pro naprostou většinu uživatelů.

Chcete se o technologii OrCam dozvědět víc? Poslouchejte čtvrteční podcast Budoucnost R v aplikaci mujRozhlas.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související