Každý třetí Čech má ztukovatělá játra. Bez změny životního stylu hrozí cirhóza i rakovina

22. duben 2025

Největší audioportál na českém internetu

Játra (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Poslechněte si reportáž Karolíny Burdové o ztukovatění jater

Játra jsou motorem metabolismu. Pokud nefungují správně, ovlivňuje to celý organismus – od stavu pokožky přes trávení a imunitní systém až po činnost mozku. Lékaři upozorňují, že takzvané jejich ztukovatění, které postupně vede k nevratnému poškození orgánu, postihuje až třetinu Čechů. Nemocná játra přitom nijak nebolí.

Poslechněte si speciál magazínu Experiment z 25. ledna 2025

„Na tomto obrázku můžeme vidět v jaterních buňkách takové bílé obláčky, což jsou právě tukové kapénky,“ ukazuje Jiří Slíva, přednosta Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, a dodává, že u zdravých jater se s nimi prakticky nesetkáte.

„Když máte třeba oslavu, hodně bujarou, máte tam i alkohol, nejenom chlebíčky, provedete si biopsii jater a podíváte se pod mikroskop, tak tam taky tukové kapénky uvidíte. Ale je to zcela vratná záležitost. Jestliže neslavíte každý den, tak se s tím játra poperou a žádný problém není,“ vysvětluje lékař.

Čtěte také

Játra zdaleka neničí jen alkohol

Játra totiž mají výjimečnou schopnost regenerace – patří k několika málo orgánům v lidském těle, které se dokážou obnovit i po vážném poškození. „Udává se, že nám stačí zhruba čtvrtina původní jaterní tkáně na to, aby obnovila svoji funkci do původního rozměru,“ doplňuje expert a zdůrazňuje, že rozvíjející se poškození je ale zapotřebí podchytit včas.

„Jakmile se dostanete do stádia fibrózy, nedejbože cirhózy, tam už není z čeho brát. Jaterní tkáň je natolik poškozená, že už ta obnova v zásadě není možná,“ varuje Jiří Slíva.

Z celkového počtu jaterních nemocí tvoří ztukovatění jater skoro polovinu případů. „Trápí velkou část populace, postihuje zhruba jednu třetinu. V některých zemích je to dnes už jednou z vedoucích příčin jaterní transplantace. Takže představa ‚mám nemocná játra, jsem alkoholik‘ zdaleka není pravdivá,“ poznamenává lékař.

Játra jsou přitom pro naše tělo nepostradatelná. Fungují jako očišťovací továrna organismu, navíc zpracovávají živiny, ukládají energii a produkují žluč pro trávení tuků. Jsou taky důležitá pro regulaci hormonů, hladiny cukru v krvi a tvorbu některých bílkovin.

Model jater ve 3D vypadá jako šedá struktura, lékaři ho ale mohou řezat na části, orgánem procházet a souběžně s tím si ho zvětšovat nebo natáčet jakkoliv potřebují

Problém ale je, že lidé často o nemocných játrech nevědí, protože nebolí. Jaterní problémy tak v současnosti můžou lékaři odhalit jen díky krevním testům nebo ultrazvuku jater. Žádné všeobecně účinné léky však neexistují.

Co dělat pro zdravá játra?

Tomáš Vařeka ze IV. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze proto doporučuje sledovat svou tělesnou hmotnost a víc se hýbat.

Čtěte také

„Bohatě stačí nepřibírat. Druhá věc je zdravý příjem potravy – to znamená sledovat, co doopravdy jíme, a to i množství i kvalitu. A potom to nejpodstatnější je pravidelná pohybová aktivita. Nemusí být cílená, stačí chůze. Pro zdravá játra stačí denně chodit 10 tisíc kroků,“ vyjmenovává.

Játrům, ale i dalším orgánům v těle prospívá podle Tomáše Vařeky takzvaná středomořská strava – nízkotučné potraviny, celozrnné pečivo, dostatek zeleniny, ovoce a samozřejmě konzumace ryb.

„To je největším problémem pro českou populaci, stále kulháme za Evropou. Takže ryby, vyřazení červeného masa, a když už, tak zvěřina a drůbež,“ doporučuje.

autoři: Karolína Burdová , and | zdroj: Český rozhlas

Mohlo by vás zajímat