Přibývá lidí se žloutenkou typu E. Nákazu nejčastěji přenáší nedostatečně tepelně upravené vepřové maso
V Česku přibývá pacientů se žloutenkou typu E. Upozorňují na to lékaři z pražského IKEMu. Zatímco v minulosti evidoval Státní zdravotní ústav 300 nových případů ročně, loni to bylo téměř 700. „Je to nákaza, která se přenese zejména nedostatečně tepelně upraveným vepřovým masem, může to být maso třeba ve formě steaků při grilování, ale také z produktů, které obsahují vepřová játra, jako jsou často paštiky nebo klobásy,“ upozorňuje hepatoložka Soňa Fraňková.
Minulý rok přibylo v Česku také 1300 nových případů žloutenky typu C, což bylo nejvíc v historii. Jak se léčí a jak dlouho její léčba trvá? Poslechněte si celý rozhovor.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Muž blízký Kremlu stál za pádem banky v Česku, škoda byla 1,4 miliardy. Státní zástupce ho obžaloval
-
Analytik: Řada požadavků Ruska jde proti zdravému rozumu. Na omezení sil by nekývla žádná země
-
Ministr? Čeho? Takovou ambici nemám, původně jsem ani nechtěl kandidovat, říká Ševčík za SPD
-
Elektrošoky, bití, recitace Putina. Poručík Butkevyč padl do léčky, která ho mohla stát život