Přibývá lidí se žloutenkou typu E. Nákazu nejčastěji přenáší nedostatečně tepelně upravené vepřové maso

24. červenec 2024

V Česku přibývá pacientů se žloutenkou typu E. Upozorňují na to lékaři z pražského IKEMu. Zatímco v minulosti evidoval Státní zdravotní ústav 300 nových případů ročně, loni to bylo téměř 700. „Je to nákaza, která se přenese zejména nedostatečně tepelně upraveným vepřovým masem, může to být maso třeba ve formě steaků při grilování, ale také z produktů, které obsahují vepřová játra, jako jsou často paštiky nebo klobásy,“ upozorňuje hepatoložka Soňa Fraňková.

Minulý rok přibylo v Česku také 1300 nových případů žloutenky typu C, což bylo nejvíc v historii. Jak se léčí a jak dlouho její léčba trvá? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související