Zachránil poválečnou Evropu před hladem a bídou. Kde vznikl slavný Marshallův plán?

Marshallův plán pro obnovu válkou zničené Evropy do velké míry vymyslel a zformuloval vysoký úředník amerického ministerstva zahraničí William Clayton. Neseděl přitom v rušném Washingtonu, ale v klidu historického ranče de la Osa v Sonorské poušti v Arizoně, na dohled hranice s Mexikem. Nedávno se tam ubytoval i zpravodaj Jan Kaliba.

Když přejdeme nádvoří, obejdeme hlavní budovu a vystoupáme na menší vrcholek, uvidíme zeleně natřenou budovu stojící na samém okraji ranče, která stále nese Claytonovo jméno. Uvnitř je ale spíš skladiště než útulný příbytek pro hosty.

Ranč de la Osa v Arizoně

Spolumajitel ranče Paul Bear mi ukazuje, že mezi harampádím stále stojí původní stůl, na kterém William Clayton ve 40. letech Marshallův plán sepisoval. Dnes je na něm skleněná deska a počítač, Paul tu totiž má svou improvizovanou kancelář.

Stůl a lampa

Ten stůl pořád používám. Ale máme v úmyslu tenhle domek restaurovat. Dát stůl i lampu, kterou si Clayton svítil, na původní místo, aby to tu bylo jako za časů, kdy tady Marshallův plán vznikal,“ říká rančer.

Paul Bear při těch slovech ukazuje na zeď, kde visí fotografie, podle níž se chce při rekonstrukci řídit. William Clayton na ní píše koncept Marshallova plánu a stůl i lampa skutečně odpovídají těm, které tu zůstaly dodnes.

Místo, kudy kráčela historie

Obří kaktusy a vůně střelného prachu. Westernovému městečku Old Tucson se přezdívá pouštní Hollywood

Westernové městečko Old Tucson

Pokud jste viděli westerny jako Zlomený šíp nebo El Dorado, případně televizní seriál Sedm statečných, tak znáte i westernové městečko Old Tucson. Leží ve státě Arizona v národním parku Saguaro plném obřích kaktusů, a přezdívá se mu pouštní Hollywood. Své herecké umění tu totiž před kamerami předváděli třeba John Wayne, Paul Newman nebo i pozdější prezident Ronald Reagan. Do turistického parku a filmového studia v jednom se vydal i zpravodaj Jan Kaliba.

Když vyjdeme na nádvoří ranče, vidíme spoustu kaktusů, stromy, ohniště, ale také nejdéle obývanou budovu ve státě Arizona – pochází z roku 1720. Na dohled je dnes hraniční plot a za ním Mexiko.

Základní čtvercový půdorys ranče, kdysi zkoušeného loupežnými nájezdy Apačů, tvoří hlavní stavení se zázemím i tři nízké podlouhlé budovy. V nich bývaly třeba kaple nebo pošta, teď jsou z nich pokoje pro hosty. Opodál řehtají koně a pasou se krávy, to se na ranči de la Osa naopak už stovky let nemění.

Klid na práci

Ve dvacátých letech minulého století ranč upravili a kromě chovu dobytka sem začali také jezdit hosti. Stal se brzy populární mezi politiky, kteří sem začali jezdit na prázdniny. Měli tu soukromí,“ vypráví Paul Bear.

Ranč de la Osa v Arizoně

William Clayton byl po válce už zavedeným hostem tohoto ranče, trávil tu hodně času. Však si tu nechal postavit i tento svůj dům. A když ho pověřili, aby napsal koncept Marshallova plánu, tak se stáhl z denní rutiny ve Washingtonu a přijel sem, aby se mohl na práci na dokumentu soustředit.“

Churchill na ranči

A nejen to, podle Paula Beara se tady v pustině Sonorské pouště, kde kojoti dávají dobrou noc, objevil dokonce i Winston Churchill a možná také Harry Truman.

Dělo se to v utajeném režimu, nechtěli, aby o tom kdokoli věděl. Ale sešli se tady, aby o podobě plánu diskutovali,“ říká milovník historie zdejšího ranče a dodává, že existují záznamy o telegramech, které se tehdy odsud z ranče posílaly přímo do Washingtonu.

Pečlivě zaznamenané mají na ranči i časté návštěvy pozdějšího amerického prezidenta Lyndona Johnsona nebo hereckých hvězd včetně Johna Wayna.

A brzy se tu hosti budou moci ubytovat i v Claytonově domku, kde na ně dýchne duch doby, kdy se skrze Marshallův plán rozhodovalo o budoucnosti poválečné Evropy.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související