Turné Billie Eilish, Tomáše Kluse nebo skupiny Lucie. Jaké hudební události přinese rok 2022?

Možná byste taky někde v šuplíku našli vstupenky na koncerty, které měly být loni nebo dokonce předloni, a nekonaly se. Letos se snad dočkáte – tedy, dá-li koronavirus. Řada světových hudebních hvězd doufá, že se bude opět moci vydat na turné, například Elton John nebo Billie Eilish. Na česká pódia se těší Tomáš Klus, skupiny Lucie i TataBojs. Anna K, Chinaski nebo Zrní zase na letošek oznámili vydání nové desky. Co dalšího přinese hudební rok 2022 u nás i ve světě?

S každým novým singlem dobil první příčky světových hitparád a v novém roce se na to kanadský zpěvák Weeknd pokusí navázat. První vlaštovku z nové desky vypustil už před pěti měsíci. Píseň Take My Breath by měla být i na novém albu, které vyjde v roce 2022. Zároveň chystá i šestidílný seriál The Idol o pozadí hudebního průmyslu. České fanoušky ale trojnásobný držitel Grammy nepotěšil. Svůj pražský koncert, který se musel kvůli koronaviru několikrát odložit, nakonec úplně zrušil.

Na světové turné se chystá i zpěvačka Billie Eilish. Turné Happier Then Ever se jmenuje podle jejího druhého studiového alba, na kterém zpěvačka opět spolupracovala se svým bratrem Finneasem. S novou celosvětovou show se tahle dvojice zastaví třeba v Amsterdamu, Frankfurtu nebo Paříži. A už teď fanouškům vzkazují, že začaly pracovat na novém albu. Hudebnímu magazínu Rolling Stone, ale popřeli, že by ji vydali ještě letos.

Novou hudbu už má naopak hotovou londýnská skupina Bastille. Jejich čtvrtá deska Give Me The Future vyjde 4. února a slibuje poctu lidstvu v technologickém věku, která bude odrážet podivnost života, jež se může zdát jako sci-fi.

Z dalších zahraničních interpretů ve studiu už nahrávali Tears For Fears, Sweedis House Mafia Liam Gallegher a taky němečtí Scorpions, kteří letos vystoupí také Praze.

Glastonbury i hologramová show

Po několika odkladech by fanoušky měly konečně přivítat i velké zahraniční hudební festivaly. Akce Glastubury hlásí pro rok 2022 vyprodáno, a to i přesto, že zatím ohlásila jméno jediného interpreta. Maďarský Szigeth vsází na Artic Monkeys, Lewise Capaldiho nebo Dua Lipu, která připravuje i nové písně.

Čtěte také

Velký návrat na pódia plánuje na jaro skupina ABBA, tedy alespoň avataři této slavné švédské čtveřice. Speciální hologramová show odstartuje v Londýně v květnu. A hudebníci ožijí i na filmových plátnech. Podle BBC se chystá celovečerní dokument o Robbiem Williamsovi.

Lucie zahraje se symfoniky

Podzim 2022 bude vrcholem hudební sezóny pro fanoušky skupiny Lucie. skupina vyrazí na odložené halové turné po České republice s novým programem v doprovodu symfonického orchestru. Už v květnu ale David Koller zazpívá v ostravském Gongu, kde ho doprovodí Janáčkova Filharmonie Ostrava.

S tímto souborem a na stejném místě v dubnu vystoupí i ostravští hudebníci Jiří Krhut a Štěpán Kozub. „Je to pro mne obrovská zodpovědnost a čest,“ říká herec ostravského Divadla Mír. „Zažil jsem to už jednou, když jsme v Gongu hráli na předávání hudebních cen, a zážitek z toho je neuvěřitelný. Naplňuje to veškeré mé představy o tom, co to je muzika,“ těší se Kozub.

Klus na turné a Pokáč v O2 aréně

Novou desku v minulém roce vydala kapela Jelen, hudebník Xindl X a skupina Mirai. Všichni svoji novou muziku představí i na letních festivalech. Písničkář Pokáč navíc chystá zatím největší koncert ve své kariéře, a to v O2 aréně. „Osobně je mi bližší klubová atmosféra, pět set lidí a víc je už pro mne dav. Ale bude to zase zážitek,“ popisuje svá očekávání.

Čtěte také

Na hudební turné s názvem Cítím se vydá i Tomáš Klus. Začne 18. března ve Žďáru nad Sázavou a pokračovat bude třeba v Plzni, Liberci nebo na Slovensku.

Nahrávání ve studiu pak Radiožurnálu potvrdily zpěvačky Anna K a Emma Smetana, zpěvák Voxel a kapely Chinaski a Zrní.

Koncert bude

Přesně to hlásala ještě před dalším odkladem na billboardech kapela TataBojs. Nakonec své nové album Jedna Nula pokřtila online. Letos by to ale Tatabojs chtěli udělat společně s fanoušky na vystoupení v hale O2 universum.

„Doufáme, že to klapne. Chtěli jsme v lidech vyvolat pocit, že to myslíme vážně a že koncert uspořádáme, aby se nebáli kupovat lístky. Nakonec se to stalo jakýmsi heslem celé kampaně,“ popisuje frontman Milan Cais.

O kapele Tatabojs také už několik let vzniká celovečerní dokument. V kinech by se měl dostat v roce 2023. „Mělo by jít o jiný typ dokumentu než takový ten klasický s mluvícími hlavami,“ naznačuje Milan Cais.

Hudební léto v Česko

Čeští interpreti zahrají a zazpívají i na letních festivalech. Na královehradecký Rock For People dorazí například Vyspaná Fixa se speciálním koncertem. Podle ředitele festivalu Michala Thomese bude letošní ročník tím nejsilnějším – vystoupí na něm třeba i Green Day nebo Fall Out Boy.

„Většina návštěvníků si ponechala vstupenky z roku 2020 a nyní v podstatě už jen doprodáváme navýšenou kapacitu. Aktuálně máme prodáno téměř 90 procent celého objemu vstupenek,“ doplňuje Thomes.

Skvělí interpreti dorazí také na festival Colours Od Ostrava. Svou novou desku tam přijede představit držitelka Oscara Markéta Irglová. „Přijede s doprovodnou kapelou, kde bude například smyčcová sekce Jihočeské filharmonie,“ těší se za organizátory Jiří Sedlák.

Gott i Mauglí

A dočkají se i fanoušci Karla Gotta. Na dvou speciálních vzpomínkových večerech zazní v pražské O2 aréně nejznámější a nejúspěšnější písně několikanásobného českého slavíka.

Divadlo bratří Formanů, soubor DEKKADANCERS a Česká filharmonie zase společně připravují hudebně-taneční adaptaci Knihy džunglí.

autoři: Jiří Štefl , and
Spustit audio

Související