Superhrubou mzdu zrušíme k 1. lednu 2021, říká Schillerová. Jak se nahradí propad daňových příjmů?

„Ke zrušení superhrubé mzdy jsme se zavázali a máme to ve vládním prohlášení. Ale musíme si říct parametry, kam zdanění klesne,“ prohlašuje místopředsedkyně vlády a ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová, která ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrdila, že svůj závazek vláda dodrží k 1. lednu 2021.

Alena Schillerová zdůrazňuje, že zrušení superhrubé mzdy jako ministryně financí dala do mezirezortu už v roce 2018. „Zavázali jsme se, že to zrušíme a dáme 19 procent zdanění pro zaměstnance, nicméně se ukázaly problémy – zvedli bychom daň živnostníkům,“ říká s tím, že například skupina lidí, kteří mají příjmy z pronájmu, by místo 15 procent danila 19 procenty.

Čtěte také

„Takže návrh premiéra Babiše, že by bylo nejlepší 15 procent, smysl dává, ale je to velká díra do rozpočtu. Musíme se o tom bavit v rámci koalice, protože sociální demokracie s tím zatím, jak jsem vnímala v médiích, nesouhlasí,“ vysvětluje Schillerová.

Zadlužení ještě poroste

Pokud ke zrušení superhrubé mzdy dojde, tak vláda bude muset najít způsob, jak zacelit díru ve státním rozpočtu. Jak tedy nahradit propad daňových příjmů?

„Rozhodně nebudeme zvyšovat daně, které jsou plošné. Lidé mnohdy bojují o holou existenci, a my bychom jim ještě dali poslední ránu z milosti, že jim zvedneme daně. To dělat nebudeme,“ zdůrazňuje ministryně s tím, že nejdříve je potřeba vidět, jak ekonomika funguje.

„Počítáme s tím, že míra zadlužení ještě nějaká větší bude,“ dodává Alena Schillerová a připouští, že chystá úspory v provozu jednotlivých ministerstvech. „Zatím mám určitý plán úspor, ale i když je udělám a budu se hádat o každou miliardu, tak tam nenajdu desítky miliard. To si řekněme zodpovědně,“ konstatuje.

autoři: Vladimír Kroc , prh

Související