Stát chce obnovit instituci jeslí. Jak budou vypadat a co to znamená pro rodiče?

V minulých letech vznikly v Česku stovky dětských skupin, které se staly alternativou k mnohdy přeplněným mateřským školám. Na jejich provoz přispívá Evropská unie, jenže tato dotace je časově omezená. Stát chce proto znovu začít podporovat vznik jeslí. „Když se někdo rozhoduje, zda jít do práce dříve než musí, neměl by vydělávat jen na poplatky. Jesle nesmí být drahé,“ myslí si ministryně sociálních věcí Jana Maláčová.

Čtěte také

Z jeslí z minulého režimu použijeme jenom ten název, jinak zůstávají dětské skupiny. To dobré necháváme,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD, jak se budou lišit budoucí jesle od těch, do kterých naposledy chodila generace takzvaných Husákových dětí.

Pouze do čtyř let

Hlavní změnou oproti současným dětským skupinám bude omezení věku shora: děti budou muset nejpozději do čtvrtých narozenin přejít z jeslí do mateřské školy.

Podle místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Olgy Richterové z Pirátů by hranice čtyř let mohla být problematická třeba pro děti vojáků, hasičů nebo v případě firemních školek.

Hlavní problém zákona je podle ní nízká flexibilita. „Když je třeba dítě trošku vývojově pozadu, potřebovalo by déle zůstat ve známém prostředí,“ myslí si poslankyně.

Maximálně pět tisíc měsíčně

Ministryně Maláčová zdůrazňuje, že oproti dětským skupinám bude u jeslí příznivá cena. Výše školného totiž bude zastropovaná – rodiče by měli platit maximálně něco přes pět tisíc měsíčně.

Zaměstnanci jeslí budou muset absolvovat rekvalifikační kurz chůvy. Pracovníkům, kteří se budou starat o ty nejmenší, ministryně práce slibuje také lepší platové ohodnocení. V současnosti za svou práci dostávají podle Maláčové průměrně okolo 17 tisíc hrubého.

autoři: Tereza Beránková ,
Spustit audio

Související