Místo školky lesní klub? Rodiče chtějí rozhodovat o vzdělávání předškoláků

Někteří rodiče zvažují, že pro své dítě zvolí individuální vzdělávání místo zápisu do mateřské školky. Dítě tak mohou poslat třeba do lesního klubu, má to ale háček. Předškoláci v tomto případě musí projít takzvaným prověřováním znalostí a dovedností.

Rodiče musí s dítětem přijít na zápis do mateřské školky, kde požádají o takzvaný individuální plán. Díky tomu bude jejich potomek dál chodit například do zmiňovaného lesního klubu, nebo může zůstat doma.

Čtěte také

Do školky pak budou děti docházet na pravidelné ověřování. To by podle mluvčí ministerstva školství Jarmily Balážové nemělo mít formu přezkušování, ale jen ověřování očekávaného rozvoje dítěte.

Individuální plán můžou v průběhu školního roku rodiče kdykoli zrušit. Školka, kde bylo dítě na zápise, pak musí předškoláka kdykoli přijmout.


Pokud mateřská škola zjistí, že je potřeba některé oblasti více rozvíjet, doporučí zákonným zástupcům dítěte další postup. JARMILA BALÁŽOVÁ, MLUVČÍ MINISTERSTVA ŠKOLSTVÍ

A jak bude vypadat ověřování předškoláků v praxi? Jaroslav Faltýn z ministerstva školství připomíná, že děti budou muset předvést naplnění takzvaných očekávaných výstupů – povinné součásti předškolního vzdělávání na základě rámcového vzdělávacího programu.

Tím se podle něj rozumí shrnutí předpokládaných činností, dovedností, kompetencí, schopnost samostatně vyjadřovat pocity, myšlenky, nápady.

A jaká jsou pravidla? Tři měsíce před začátkem školního roku by měl rodič dítěte individuální vzdělávání řediteli školy oznámit. Důvodů může být hned několik – zdravotní, vzdálené bydliště od školy, ale také vlastní představa rodičů o vzdělávání.

autoři: jch , prh , vok
Spustit audio