Ruce, roušky a rozestupy. Jaká pravidla budou platit ve volebních místnostech?

Už za několik málo hodin se po celém Česku otevřou volební místnosti. Voliči rozhodnou o tom, kdo zasedne ve vedení krajů a kdo bude ve třetině Senátu. Podoba voleb je ale letos jiná – zvýšená hygienická opatření budou muset dodržovat jak voliči, tak taky členové volebních komisí. Na co se tedy před vstupem do volební místnosti připravit? A jak vlastně správně hlasovat?

Volební místnosti jsou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Čtěte také

Členové volebních komisí musí mít zakrytá ústa a nos a budou mít taky rukavice. Kromě toho mají průběžně dezinfikovat pracovní plochy, tužky a prostor mezi plentami. A jaká pravidla by měli dodržovat voliči?

 „Do místnosti vstupuje volič s rouškou, kterou sundává jenom na vyzvání volební komise na nezbytně nutnou dobu kvůli identifikaci. Při vstupu do volební místnosti by si měl vydezinfikovat ruce. Voliči by měli také být ohleduplní a dodržovat rozestupy mezi sebou a mezi volební komisí,“ přibližuje Klára Dlubalová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Jak správně upravit volební lístky?

  • Hlasovací lístky měli voliči mít ve schránkách nejpozději v úterý 29. září. Ve volebních místnostech budou sady volebních lístků také na vyžádání k dispozici.
  • Aby byly hlasovací lístky platné, musí být na předepsaném tiskopise, nesmí být přetržené a musí být vložené do úřední obálky.
  • Volič může do obálky vložit pouze jeden hlasovací lístek.

Senátní volby:

  • Volič vloží do žluté obálky jeden hlasovací lístek se jménem vybraného kandidáta.

Krajské volby:

  • Volič vloží do šedé obálky hlasovací lístek strany či hnutí, pro které se rozhodl hlasovat.
  • Na lístku může navíc udělit až čtyřem vybraným kandidátům preferenční hlas, a to zakroužkováním jejich pořadového čísla na hlasovacím lístku.

Čtěte také

Někteří voliči mohli svůj hlas odevzdat už ve středu a ve čtvrtek. Tuto možnost měli voliči, kteří jsou kvůli nemoci Covid-19 v karanténě nebo v izolaci. Ve středu na takzvaných drive-in stanovištích volilo z aut skoro 3 700 voličů.

Ve čtvrtek pak mohli volit klienti v domovech pro seniory, které jsou kvůli koronaviru uzavřené. Lidé v karanténě mohli taky požádat o to, aby jim volební komise přinesla přenosnou urnu. Ti, kteří se ale dostanou do karantény nebo izolace přímo během voleb, svůj hlas odevzdat nemůžou.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.