Smrt TGM před 85 lety znamenala konec jedné epochy. Poslechněte si unikátní dobové nahrávky

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk zemřel před 85 lety, 14. září 1937. Jak na smutnou zprávu reagoval československý národ? Český rozhlas digitalizoval unikátní dobové nahrávky, ve kterých zaznívají výpovědi obyčejných lidí nebo kondolence evropských panovníků. Poslechněte si celou reportáž.

V polovině září 1937 odvysílal rozhlas zprávu, která zaskočila celý československý národ: „Prezident Osvoboditel skonal na zámku lánském dnes v úterý 14. září ve 3 hodiny 29 minut ráno dovršiv 87 let 6 měsíců a sedm dní života.“

Čtěte také

„Reakce veřejnosti byla velice silná, emotivní. Masaryk byl opravdu symbolem vzniku a existence první republiky,“ popisuje historik Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

„Zemřel v roce 1937, kdy už se nad Evropou stahovaly mraky. Hrozba nacistického Německa byla čím dál viditelnější, čili nebylo divu, že to bylo vnímáno jako zmizení epochy s tím, že nás čekají spíše horší časy.“

„V očích žal a stesk“

Masarykovo nabalzamované tělo odvezl o pár dnů později pohřební automobil z lánského zámku do Sloupové síně na Pražský hrad. „Těžkými kroky kráčí průvod pohřební. Dlouhá je jeho cesta. Dlouhá a bolestná. Zástupy lemují boky pohřební družiny. V očích lidí žal a stesk,“ zní z dobové nahrávky Masarykova pohřbu.

Edvard Beneš řeční na pohřbu TGM (21. 9. 1937)

S prezidentem se přišly naposledy rozloučit tisíce lidí. Nad rakví pak pronesl projev také Masarykův nástupce Edvard Beneš: „Masaryk, zůstávaje i při svém odchodu stále mezi námi, je nám příkladem a výzvou. Příkladem veliké víry v člověka, jíž je dnes v Evropě a světě tolik potřeba.“

„Vztah Masaryka a Beneše se datuje ještě před první světovou válku. Byl to vztah nejdříve žáka a učitele – Masaryk byl více než o generaci starší. Beneš patřil k těm, kteří Masaryka obdivovali a patřili k užšímu okruhu jeho spolupracovníků už před válkou a předtím, než Masaryk odešel do exilu,“ vysvětluje Oldřich Tůma.

Čtěte také

Poklady z archivu

Pracovníci archivu Českého rozhlasu v uplynulých týdnech digitalizovali nahrávky, které se dochovaly na foliích ze 30. let minulého století.

„Každá obsahuje pouze dvě a půl minuty zvuku. Kolega jich přepsal několik desítek, ne-li stovek. Nakonec z toho máme asi 40 hodin archivního materiálu, který určitě minimálně dlouhou dobu nikdo neslyšel,“ pochvaluje si vedoucí archivu Tomáš Dufka.

Kromě projevů státníků a kulturních osobností z celé Evropy přečkaly bez úhony posledních 85 let i výpovědi obyčejných lidí.

„Máme zde dochován například záznam lánského sedláře Vavřičky, který velmi dojemně vzpomíná na Tomáše Garrigue Masaryka. Záměr je samozřejmě ukázat, že s odchodem prezidenta nastává pro republiku velká ztráta,“ popisuje Tomáš Dufka.

Rakev s ostatky prezidenta Masaryka na lafetě houfnice při smutečním průvodu Prahou 21. září 1937

Redaktor: „A copak jste měl jako poslední službu pro pana prezidenta?“
Sedlář Vavřička: „Poslední práci, to vám ani nemůžu říct, poněvadž to člověku svírá srdce.“
Redaktor: „To bylo teď asi při pohřbu?“
Sedlák Vavřička: „Poslední moje služba, kterou jsem našemu milému panu prezidentovi vykonal.“

záznam archivní audionahrávky

Ukázky nahrávek z období kolem smrti Tomáše Garrigue Masaryka si zájemci mohou poslechnout v rubrice Auditorium v podcastové aplikaci MujRozhlas.

autoři: Lucie Korcová , agf
Spustit audio

Související