Přípravu nepodceňujte. Reportér Jiří Jelínek si před cestou raději zašel obhlédnout lesní zvířata na výstavu

27. červenec 2022

Na Stezce Českem nenarazíte jen na dechberoucí přírodní scenérie, ale i na malebná česká a moravská města a vesnice. Reportér Jiří Jelínek hned na začátku své cesty po severní větvi Stezky udělal z pohledu stezkařů možná trochu netradiční zastávku, aby si prohlédl výstavu fotografií v Chrastavě na Liberecku.

Mám za sebou asi kilometr cesty z autobusové zastávky na náměstí v šestitisícové Chrastavě, jednom z největších měst na Stezce Českem. Poutník tady narazí třeba i na kulturní povyražení.

Hned na začátku cesty, ještě ve svěžím stavu, mířím do chrastavské galerie. Je tady výstava fotografií nazvaná Prchavé okamžiky v Lužických horách. Objektivem Vlastimila Andrše zachycuje různá zvířata – lišky, jeleny, muflony, dravé ptáky, plazy a další zástupce živé říše. Za pouhých 10 korun se tak mohu podívat, co mě následujících 130 kilometrů čeká.

Výstava fotografií Vlastimila Andrše nazvaná Prchavé okamžiky v Lužických horách zdržela na začátku stezky reportéra Jiřího Jelínka. Ale nelitoval

Průvodkyně chrastavského infocentra a galerie mě vítá milým úsměvem a ochotně mi ukládá můj 18kilový batoh za pult. „Když takto někdo přijde s obrovským batohem nad hlavou, s hůkami nebo mají takové šátky, tak si říkám: Á, to je na dlouhou cestu,“ rozeznává ve mně stezkaře.

Šestitisícová Chrastava je jedním z největších měst na Stezce Českem

Kdysi byla Chrastava zapojená v tom, že měli vždycky v nějakém místě ubytování zdarma. Takže když tu byla fara, tak je tam jeptišky nechávaly přespávat. Ale teď už ne,“ ohlíží se Jitka Marksová.

Já už teď od obrázků s přírodními motivy vyrážím do opravdové přírody. Na Stezce Českem naleznete i několik dalších muzeí a galerií. Na východě v Králíkách je vojenské muzeum, v Hronově můžete navštívit výstavu věnovanou Aloisi Jiráskovi. A na jižní trase v Nové Bystřici mají velké muzeum veteránů.

autoři: Jiří Jelínek , and
Spustit audio

Související