Fara v obci Stříbrná v Krušných horách nabízí ubytování poutníkům i stezkařům

13. červenec 2022

V obci Stříbrná u německých hranic se poutníci i stezkaři ubytovávají v budově bývalé fary. Provozuje ji Farnost Kraslice a teď konkrétně správcová paní Zina. Dveře má otevřené všem.

„Aby tady lidé mohli přespat, bylo by nejlepší, kdyby zatelefonovali nebo napsali. Přivítají je naši přátelé z Ukrajiny. Postarají se o ně, ukážou jim pokoj…,“ vysvětluje paní Zina obvyklý postup ubytování.

Pokoje pro poutníky i stezkaře

„Je tu celkem šest pokojů, dva z nich jsou volně k dispozici našim poutníkům. Pokoje jsou po šesti, ale obvykle to bývá tak, že poutník má pokoj sám pro sebe,“ dodává paní Zina, zatímco trpělivě komunikuje s ukrajinskou kolegyní

Zájem stezkařů o ubytování na faře je velký, asi pět minut po mně přichází paní Ivana. „Vyšla jsem včera v Aši a dnes jdu přes Kraslice. Původně jsem plánovala jít do Bublavy, ale tady mě zaujala fara, tak jsem si říkala, proč se nezkusit vyspat v posteli,“ usmívá se.

Putování se psem

Ivana jde i s pejskem. Zátěž to prý není, i když přiznává, že někdy je to obtížnější. „Ona by si radši hrála, občas se jí nechce chodit, ale jinak to máme tak nastejno, máme vyrovnané síly,“ dodává.

Pokoje většinou nezůstávají zaplněné příliš dlouho. Stezkaři včetně mě a Ivany hned druhý den vyráží dál na svou trasu.

autoři: Dominik Hron , agf
Spustit audio

Související