Nerudová: Hlavním úkolem vlády a prezidenta teď bude zabránit radikalizaci části společnosti

Ekonomka Danuše Nerudová působila coby první žena ve funkci rektorky brněnské Mendelovy univerzity. Svou kandidaturu ohlásila v květnu. Podařilo se jí nasbírat přes 82 tisíc podpisů občanů, a mluví proto o sobě jako o občanské kandidátce s nejsilnějším mandátem. Kampaň vede pod heslem Změna, která nastartuje Česko. Proč podle ní Česko přešlapuje na místě a jak to chce jako prezidentka změnit?

Máte heslo Prezidentka Danuše Nerudová: změna, která nastartuje Česko. Ono nejede?

Česko nejede, Česko přešlapuje na místě.

Čtěte také

Jak se pozná, že je Česko nastartované?

Myslím, že klíčem ke všem změnám je změna vzdělávání v České republice. My pořád hovoříme o tom, že bychom se chtěli od montovny posunout k mozkovně. Hovoříme o druhé ekonomické transformaci. Hovoříme o tom, že bychom chtěli ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou. A to všechno lze dosáhnout jenom, pokud dojde i k transformaci společnosti.

A klíčem k tomu, aby se společnost změnila, je skutečně změna vzdělávacího systému, a to v tom smyslu, že bychom měli začít vzdělávat naše žáky a studenty ve školách ne pro přítomnost, ale pro budoucnost.

Měli bychom vychovávat aktivní mladé lidi, kteří nemají strach udělat chybu, kteří jsou ochotni nést riziko, kteří mají odpovědnost, kteří umí týmově pracovat. A měli bychom je vychovávat k tomu, že budou v každé krizi vidět příležitost a budou schopni hledat nová, neotřelá řešení.

A je to jenom ve vzdělání, ten krok k nastartování Česka? Nebo co je to ještě?

Vzdělání je jednou z oblastí. Druhou velmi důležitou oblastí je celková digitalizace státu. Je to o moderním státu, který bude mít přívětivou tvář pro lidi. Kde se nebude stávat, že budou důchodci stát v dlouhých frontách na České správě sociálního zabezpečení, když si budou žádat o předčasný důchod. A když si půjdete vyřídit na úřad nějaké potvrzení, tak vás úřednice nepošle pro další čtyři potvrzení, protože prostě budeme mít jednotnou databázi a jednotný informační systém.

Pokud prezident nebo prezidentka ten úřad vykonává aktivně, tak má velkou moc ovlivňovat veřejné mínění v České republice.
Danuše Nerudová

A abychom byli schopni tu druhou ekonomickou transformaci udělat, tak se taky musí změnit chápání společnosti ve vztahu k podnikatelům. Stát musí důvěřovat podnikatelům, nesmí házet klacky pod nohy a musí výrazně snížit administrativní břemeno. Protože když se podíváte do mezinárodních srovnání, tak se ve všem – to znamená například v počtu hodin pro vyplnění daňového přiznání nebo jak dlouho trvá založit firmu pohybujeme opravdu na chvostu všech států.

Řekněte mi, na základě jakých prezidentských kompetencích byste jako prezidentka chtěla k tomu všemu, co máte v plánu, přispět?

Prezident má obrovský neformální vliv. Tím, že v tuto chvíli ta neformální část není úplně využívána, jsme si na to odvykli. Prezident ale skutečně má obrovský neformální vliv ve společnosti. Prezident, když o něčem začne hovořit, dá rozhovor, tak je to téma, které hýbe společností. Prezident může pořádat kulaté stoly. Prezident má komunikovat, má si zvát ministry, má s nimi hovořit o tom, jaké agendy dělají. Samozřejmě, že jim do toho nemá zasahovat, ale má být informován a má komunikovat i s premiérem.

Prostě pokud prezident nebo prezidentka ten úřad vykonává aktivně, tak má velkou moc ovlivňovat veřejné mínění v České republice. Prezident není ten, který má řídit provoz státu, to přísluší vládě. Ale prezident je ta osoba ve veřejném prostoru, která má úctu a respekt. A když o těchto tématech začne hovořit, tak se stávají součástí veřejné diskuze. A může otvírat i nepříjemná témata.

Jan Pokorný a Danuše Nerudová ve studiu Českého rozhlasu Brno

Vy jste řekla v jedné debatě: „Velmi si přeji, aby vláda nejezdila zasedat jenom do Kyjeva, ale aby jezdila zasedat už i do Ústeckého kraje.“ Co tím říkáte?

Toto je konec věty, ta moje promluva trvala asi tři minuty. Hovořila jsem o tom, že velmi oceňuji naše občany, jak pomáhali. Že jsem hrdá na náš národ, jakou vlnu pomoci vzedmul a jak jsme otvírali naše domovy ukrajinským uprchlíkům, kolik jsme vybrali na zbraně na Ukrajinu.

Ale zároveň jsem upozorňovala na to, že kdyby například Deštník proti chudobě byl otevřen dřív a nestalo se, že část populace zmokla, tak jsme tu nemuseli v září mít demonstraci, kde ano, byla část lidí proruských, ale část z nich byli prostě lidé, kteří měli strach a měli pocit, že nezvládnou zimu, že nezvládnou ceny elektrické energie. V tu chvíli nebyl nikdo, kdo by jim dal naději, že to zvládnou.

Hlavním úkolem bude podat ohroženým skupinám ruku zpátky do společnosti.
Danuše Nerudová

Hovořila jsem o tom, že právě v těchto regionech žijí lidé, kteří mají strach a potřebují, aby měli pocit, že se jim vláda věnuje, že skutečně pro ně bude mít třeba ten sociální tarif, který – dneska máme 7. prosince a pořád není na stole. Na konci ledna končí milionu domácností fixace...

Takže to moje povzdechnutí bylo, že takovým gestem, které by mohlo oslovit tuto skupinu obyvatel, aby měli pocit, že jsou součástí naší společnosti a že o ně zájem, je to, že by tam třeba zasedala vláda. S proruskou částí lidí na demonstracích už nic moc dělat nejde, ale měli bychom si uvědomit, že pak je tu velká skupina lidí, kteří jsou na tom velmi sociálně špatně a stojí na hraně radikalizace.

A hlavním úkolem vlády a nově zvoleného prezidenta bude zabránit, aby se tito lidé radikalizovali. Hlavním úkolem bude podat jim ruku zpátky do společnosti, vzbudit v nich pocit, že jim někdo naslouchá, že jim rozumí a že má řešení jejich tíživé situace.

Čtěte také

O kom mluvím? To jsou naši sousedi žijící vedle v domě. Jsou to rodiny s malými dětmi. Jsou to samostatně žijící důchodci a jsou to třeba samoživitelé. To nejsou abstraktní lidé, jsou to lidé, kteří žijí vedle ve dveřích, ale jsou na tom špatně. Je to 35 % domácností.

Předpokládám, že byste mi asi řekla, že chcete být prezidentkou všech občanů České republiky. Je tady ještě přes dva miliony lidí, kteří volili nynějšího prezidenta Miloše Zemana. Chtěla nebo uměla byste je taky oslovit?

To je těch dva a půl milionu lidí v těch odlehlých regionech, kam jezdím. Dovedete si představit, že asi před 14 dny jsem byla v Klášterci nad Ohří. Měli jsme tam v kulturním domě úplně plný sál. A pan starosta tam vystoupil a říkal: „Vy jste první, kdo sem přijel. Sem jezdí jenom Andrej Babiš a Tomio Okamura.“ Tak do takových destinací jezdím v rámci těch výjezdů do regionů právě proto, abych s těmito lidmi hovořila.

Jak se vyrovnává s tím, když se o ní mluví jako o české Čaputové? Kdo má podle ní jako jediný stanovit podmínky míru na Ukrajině? A je mezi jejími protikandidáty někdo, s kým by nešla ani na kafe? Poslechněte si celý rozhovor Jana Pokorného s prezidentskou kandidátkou Danuší Nerudovou.

autoři: Jan Pokorný , and

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.