Fischer: Mám šanci překvapit. Vím, kde mají ostatní slabiny

V čem je pro Pavla Fischera současná prezidentská kandidatura jiná než ta před pěti lety? Jak se mu daří získávat finanční i jinou podporu na kampaň? Jak chce dohnat náskok, který mají podle průzkumů jeho soupeři? Koho by vybral do svého prezidentského týmu? Jak by si představoval budoucí podobu Ústavního soudu? A lituje svého výroku, že by nejmenoval homosexuála do funkce ústavního soudce? Poslechněte si rozhovor Jana Pokorného s prezidentským kandidátem Pavlem Fischerem..

Jak se díváte na momentální situaci na Ukrajině – i v optice toho, že včera říkal americký prezident Joe Biden, že by se mohl spojit s Vladimirem Putinem, kdyby ten dal najevo, že chce válku zastavit. Myslíte si, že je to v diplomacii signál, že se blýská na lepší, možná už mírovější časy?

Já bych to zatím nepřeceňoval. Vladimir Putin totiž opakovaně vyhrožoval použitím jaderné zbraně. A to jsou žerty, které opravdu není možné brát na lehkou váhu. Pokud se Vladimir Putin v tak rozsáhlé míře rozhodl rozpoutat válečnou agresi zcela v rozporu s Chartou OSN a se závazky Ruska, tak to bude trvat dlouhou dobu, než se Rusko vrátí domů do hranic tam, kam patří.

Čtěte také

Tuto válku může samozřejmě Vladimir Putin velmi rychle ukončit – ze dne na den. Kdyby dnes zavelel, že se ruská vojska mají stáhnout na území Ruské federace, tak se na Ukrajině přestane střílet.

Kandidát za SPD Jaroslav Bašta ve středu v rámci projektu Den s kandidátem říkal, že podle jeho názoru je lepší byť špatný mír než tato válka. Váš názor na to?

Každý mír musí být spravedlivý. Nerozlišoval bych špatný nebo dobrý, ale musí se zakládat na spravedlnosti. A spravedlivý mír se zakládá v tomto případě na respektu k mezinárodně uznaným hranicím Ukrajiny a k mezinárodním závazkům Ruska.

Tento respekt je potřeba zjednat, nastolit, obnovit, a to s prominutím nelze dělat polovičatě. Nebo bychom dali Putinovi dojem, že může bojovat dál, akorát teď si může udělat takovou pauzu, vzít si timeout a útočit znovu jinde nebo znovu na Ukrajině.

Pro rozhovor na závěr Dne s kandidátem zvolili Jan Pokorný a Pavel Fischer příjemné prostředí plovoucí kavárny Vlna v Českých Budějovicích

Máme šanci velmi rychle růst

Když se jako analytik jeden čas řídící agenturu STEM podíváte na průzkumy veřejného mínění, kterak je na čele trojice Babiš, Nerudová, Pavel – pak nic, nic nic a pak teprve Pavel Fischer. Máte ještě šanci?

Máme šanci překvapit, máme šanci zvítězit. Máme šanci velmi rychle růst. Podívejte se na dynamiku předminulých voleb. Pokaždé se fotografie, kterou bychom udělali v listopadu, hodně liší od té cílové fotografie.

A teď si položme otázku proč. Dynamika prezidentských voleb přece jenom má svoji vlastní logiku, je velmi strmá nebo velmi rychlá a ty průzkumy, které se dívají stále dozadu na několik týdnů starou fotografii, ne vždycky tuto dynamiku umí správně rozklíčovat.

Andrej Babiš je v takovém konfliktu zájmů, že často nevíte, jestli mluví za Agrofert, za sebe nebo za hnutí ANO.

Někteří z těch favoritů si ostatně nechávají dělat průzkumy téměř každý týden. Právě proto, že ty fotografie je potřeba dát vedle sebe, abychom viděli trendy z tohoto pohledu. Já mám za to, že se ještě leccos může do ledna změnit.

S kým soutěžíte v tom prezidentském peletonu zejména?

Soutěžím s těmi, co jsou na špici, abych se dostal do druhého kola. A jak se to dělá? To se mě zeptejte, až se mi to povede.

Čtěte také

Tak aby se vám to povedlo, měl byste mít nějakou elementární představu, jak to udělat…

Já mám elementární strategii. Tu vám ale teď neřeknu, protože jsme uprostřed soutěže. Kdybyste byl na závodech F1, taky se nezeptáte v docích v polovině závodu, jakou bude mít strategii ten, který je na třetím čtvrtém místě, aby zvítězil. To vám prostě neřekne. Já vám ji teďka neřeknu.

Ale je to jenom proto, že toto je svobodná otevřená soutěž. A není to přece tak, že bychom před voliči něco skrývali. My naopak chceme ukázat, že třeba máme co nabídnout. Já osobně zkušenost s praktickou politikou, dlouholetou zkušenost ze služeb státu a taky vím, kde mají ti ostatní slabiny. Já proto vím, že mám co nabídnout.

Prezident by neměl být volný elektron, ale ústavní činitel, kterého lze volat rychle k odpovědnosti

Kde mají ti ostatní slabiny?

Tak Andrej Babiš je v konfliktu sám se sebou. On je vlastně v takovém konfliktu zájmů, že často nevíte, jestli mluví za Agrofert, za sebe nebo za hnutí ANO. Tady je potřeba, abychom hlídali ten jeho konflikt zájmů, protože by mohl být vlastně problémem, pokud by se stal prezidentem.

U těch ostatních mám za to, že mám rozhodně delší zkušenost s praktickou politikou.

Čtěte také

Prezident pod kontrolou

Pokud jde o ústavní zakotvení přímo voleného prezidenta republiky, tam leccos zůstalo jako při volbě parlamentem – všichni prezidenti, tedy i ten zvolený přímo, se jakoby emancipovali vůči parlamentnímu systému a posilovali neformálně svoji roli…

Je na čase, abychom se poté, co byla zavedena přímá volba před deseti lety, podívali na to, jak se naplňují ta očekávání, jak fungují ta pravidla. A abychom ta pravidla pro přímou volbu a pro přímo voleného prezidenta případně v případě nutnosti zpřesnili, vyjasnili nebo změnili.

To znamená otevřít Ústavu? Teď nemyslím ústavu jako dokument, ale změnu Ústavy…

Ústavodárce, to je sněmovna a Senát, má přece povinnost vyhodnocovat, jak fungují pravidla, jak fungují zákony. A já mám za to, že máme dneska už dost zkušeností – i velmi devastujících zkušeností – s tím, jak funguje přímo volený prezident.

Například kontrola přímo voleného prezidenta by měla být mnohem jednodušší než je dnes. Neměl by to být volný elektron, měl by to být ústavní činitel, kterého lze volat rychle k odpovědnosti, pokud se zachová způsobem, který zásadní měrou ohrožuje například ústavní pořádek v České republice.

Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Fischerem, který jsme vysílali v rámci projektu Den s kandidátem.

autor: Jan Pokorný | zdroj: Český rozhlas

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.