Den s Andrejem Babišem

28. listopad 2022

Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské? Radiožurnál vám prostřednictvím mikrofonu Jana Pokorného představuje prezidentské kandidáty zblízka. Abecedně první pořadí z celkem devíti osobností, jejichž kandidaturu ministerstvo vnitra oficiálně uznalo, připadlo lídrovi opozičního hnutí ANO, expremiérovi Andreji Babišovi. Jan Pokorný se za ním vydal na Plzeňsko.

Úspěšný podnikatel původem ze Slovenska Andrej Babiš (68) je v současnosti jedním z nejbohatších Čechů. Část svého dětství a mládí žil ve Francii a ve Švýcarsku. V roce 1980 se stal členem komunistické strany. Po listopadu 1989 vybudoval společnost Agrofert, do které patří i vydavatelství MAFRA. V roce 2017 musel holding převést do svěřenských fondů, aby se vyhnul střetu zájmů.

Čtěte také

V letech 2014 až 2017 působil jako ministr financí v kabinetu Bohuslava Sobotky. Mezi lety 2017 až 2021 zastával funkci předsedy vlády. Nyní je poslancem a předsedou nejsilnější opoziční strany – hnutí ANO, které v roce 2011 založil.

Andrej Babiš se už několik let soudí se slovenským Ústavem paměti národa. Expremiér se snaží dokázat, že byl v evidenci spolupracovníků StB pod krycím jménem Bureš vedený neoprávněně. Babiš je taky jedním ze dvou obžalovaných v dotační kauze Čapí hnízdo, jejíž hlavní líčení je naplánované na 6. ledna. První kolo prezidentských voleb začíná o sedm dní později.

Pondělí na Plzeňsku

První zastávkou v pondělním programu Andreje Babiše je obec Chlumčany, sídlo firmy Rako, významného českého výrobce dlažeb a obkladů s více než 140letou tradicí. Ještě před příjezdem Andreje Babiše dorazily do firmy Rako jeho propagační materiály - knihy, noviny i čepice s nápisem “Silné Česko”.

Do Raka expremiér dorazil se zpožděním krátce před polednem. Na místě se přivítal s kolegou z hnutí ANO Karlem Havlíčkem, zástupci firmy i s toho času reportérem Radiožurnálu Janem Pokorným.

Z Raka zamířil Andrej Babiš do Zahradního centra Fišer nedaleko plzeňské zoo, kdetaké tamním zaměstnankyním podepsal svoji knihu Sdílejte, než to zakážou. Zahradní centrum poskytlo Českému rozhlasu svoje prostory k natočení exkluzivního živého půlhodinového rozhovoru s Andrejem Babišem.

Jana Pokorného zajímalo třeba to, jak by lídr nejsilnější opoziční strany v případě svého zvolení zvládl spolupracovat s vládou Petra Fialy nebo jak se dívá na možné řešení válečného konfliktu na Ukrajině. Zeptal se ho ale třeba i na to, čím je pro něj láska nebo jak dobrý má poslední dobou spánek.

Letiště bourat, nebo nebourat?

Reportážní vrchol dne v podobě setkání s občany, kterých se dotkne výstavba velké továrny na baterie do elektromobilů v Líních u Plzně, byl na programu až později odpoledne. Tamní zastupitelé vyčítají Škodě Auto a vládě, že s nimi záležitost neprojednává. Jana Pokorného zajímalo, jak si Andrej Babiš poradí v diskuzi s odpůrci i zastánci projektu.

Andrej Babiš a Jan Pokorný během natáčení rozhovoru pro speciální vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu

„Jdu tam hlavně proto, abych zjistil, jak to tam vlastně vypadá. Protože příběh toho letiště je bohužel velice negativní pro stát. Jsme v čase, kdy je válka a kdy údajně v Plzeňském kraji není místo na shromažďování našich vojáků. Tak je otázka, jestli je potřeba tolik plochy pro Volkswagen na tu mega faktory,“ vysvětluje svůj postoj Andrej Babiš.

Je potřeba vědět, co vlastně ten Volkswagen přesně chce, kolik hektarů, a jestli se to nedá udělat tak, aby se ta dráha nebourala, dodává.

Den s Andrejem Babišem jsme sledovali v živém vysílání Radiožurnálu, na našem webu a sociálních sítích. Ve středu 30. listopadu stráví Jan Pokorný další Den s kandidátem, tentokrát s Jaroslavem Baštou, který kandiduje za hnutí SPD.

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio

Související