Babiš na Hrad? U části voličů jistě způsobí chvění jako Havel, Klaus a Zeman

4. listopad 2022

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. „Jeho zvolením bychom ale promeškali příležitost Hrad znormálnět,“ říká v podcastu Čekání na prezidenta ústavní právník Jan Kysela. Většina kandidátů jsou „normální lidé“ s nějakou předlistopadovou minulostí, nějakým věkem či profesí. „Není tam ale nikdo, u koho by většina řekla: ,Pokud nebude prezidentem/prezidentkou, tak svůj život raději ukončím například skokem z Nuselského mostu‘,“ doplňuje.  

Čekání na prezidenta
s ústavním právníkem Janem Kyselou
s filozofkou Terezou Matějčkovou
s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem 
a s moderátorem Janem Pokorným

„Ve chvíli, kdy by byl prezidentem Babiš, naváže na řadu mimořádných osobností, jako byli Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman, kteří jsou pro významnou část lidí mesiášskými a zcela nevšedními osobnostmi a v jejich přítomnosti se chvějí.“

Čtěte také

Babiš má podle Kysely i další podobnosti s Klausem, a to že je zakladatelem vlastní strany, respektive hnutí.

Co je jiné, že uvnitř ANO nemá předseda žádnou opozici a v každém případě má poslední slovo, připomíná komentátor Petr Nováček.

„Pokud bude Babiš sedět na Hradě, tak se ale na rozdíl od Klause od své strany neodřízne, ale stane neoficiálním vůdcem opozice. A když ANO zasedne ve vládě, bude prezident Babiš tím, kdo nastoluje vládní agendu.“

Babiš a poloprezidentský systém

„V roce 2013 tady byly pokusy Miloše Zemana o rekonfiguraci systému parlamentní formy vlády někam k poloprezidentské formě. U Babiše se domnívám, že by to už bylo ,na tuty‘ a přesně tohle by se stalo,“ dál uvažuje Kysela.

Čtěte také

Právníkovy úvahy vlastně už potvrzují slova šéfa ANO, který při ohlášení kandidatury řekl: „Když vidím, jak nefunguje vláda, jak nepomáhá lidem, jak je neakční, tak jsem se rozhodl do toho jít,“ řekl.

K tomu Kysela dodává: „Rolí prezidenta ale není kompenzovat činnost či nečinnost vlády.“

Filozofka Tereza Matějčková se domnívá, že tyto volby mohou být i referendem o vládě.

„Primárně ale nebudou o tom, jak vládne vláda a jak by na to mohl Babiš reagovat. Půjde víc o obavy lidí o živobytí. Je třeba také dodat, že Babiš teď figuruje jako levicový kandidát – jakkoli je to absurdní,“ uzavírá.

Víc si poslechněte v podcastu Čekání na prezidenta. Dozvíte se, jestli bude komunistická minulost nebo spolupráce s StB hrát u voličů nějakou roli nebo proč můžeme čekat velmi tvrdou kampaň.

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu v neděli 6. listopadu po 18. hodině.

autoři: Patricie Polanská , lup
Spustit audio

Související