Neplaťte za odpad, raději utrácejte, doporučuje obyvatelům radnice v Chebu

Jak se Česko probouzí z pandemie? Cestujte s našimi letními reportéry a objevujte, co se děje v jednotlivých krajích. Letní zpravodajský maraton startujeme v Chebu.  Ten patřil mezi virem výrazně postižená města, teď ovšem podle starosty nemá za dva týdny žádný nový případ nákazy. Proto už ve městě neplatí žádná omezení a lidé překračují hranice do Německa jako dřív. Jak to vypadá život Chebu pod pokličkou, sleduje na místě letní reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana.

Náměstí Jiřího z Poděbrad v Chebu je po ránu prázdné, sem tam se někdo mihne kolem městského úřadu, ale odpoledne už tu nejspíš narazíte i na nějaké turisty. Do Chebu jezdí individuálně návštěvníci z Německa, chybí tu organizované autobusové zájezdy. Většinou nakoupí alkohol a cigarety, dají si oběd a vracejí se zpátky.

Čtěte také

Pendleři bez práce

Hranici překračují také pendleři, i když v menší míře než dříve. O práci z nich kvůli koronavirové krizi přišel odhadem každý druhý, někteří dočasně, jiní bohužel i trvale. Podle personalisty Davida Svobody, který zprostředkovává Čechům práci v Německu, teď poptávka po práci za hranicemi výrazně převyšuje nabídku.

Starosta Antonín Jalovec z hnutí Volba pro město odhaduje, že v Chebu se prací za hranicemi živí asi 1500 lidí, což je v přepočtu na celkem 32 tisíc obyvatel města málo. Zhruba pětinu obyvatel ale tvoří Vietnamci, kteří pracují ve službách, dále je potřeba odečíst děti a penzisty. Z českých obyvatel tedy v Německu může pracovat téměř polovina.

Chudší městská pokladna Cheb nezaskočí

Město Cheb stejně jako ostatní obce přijde kvůli daňový změnám asi 35 až 50 milionů z celkového objemu 800 milionů korun, které dosud tvořily jeho roční příjmy. Zastupitelstvo schválilo už vloni velmi konzervativní rozpočet, a tak propad příjmů podle starosty Jalovce jejich plány nijak zásadně nenaruší.

Chrám sv. Mikuláše a Alžběty v Chebu

Vedení města také odpustilo všem obyvatelům platbu za odpady s tím, že je lepší, když tyto peníze utratí podle vlastního uvážení.

Sex pod střechou

A v čem se pandemie podepsala na Chebu pozitivně? Především tak, že dočasně zcela vymizela sexuální turistika. Teď už se vše opět pozvolna vrací do normálu.

Už ale nejde o stav, jaký tu panoval v divokých devadesátých letech a prostituce se neodehrává přímo na ulici. Byznys se sexuálními službami se přesunul do decentnějšího prostředí nočních klubů a veřejných domů.

Letní reportéři Radiožurnálu Ľubomír Smatana a Ondřej Vaňura procestují celé Česko. Nalaďte si Radiožurnál a dozvíte se, jak se s pandemií vypořádali jinde v republice.

autoři: Ľubomír Smatana , and
Spustit audio