Strážci v Národním parku České Švýcarsko musí být vybaveni fyzickou kondicí i dávkou výřečnosti

Větší zájem turistů o České Švýcarsko automaticky znamená víc práce pro strážce tohoto národního parku. Jak zjistil letní reportér Radiožurnálu Ondřej Vaňura, lidé dohlížející na pořádek v této nádherné lokalitě Ústeckého kraje musí být ve službě vybaveni fyzickou kondicí i nutnou dávkou výřečnosti.

Z parkoviště se vydáme k Mezní Louce,“ říká strážce Národního parku České Švýcarko Miroslav Rybář, zatím co nakládá věci do svého služebního vozu. Má na sobě uniformu, na levém rameni nápis strážce, na hrudi připnutý odznak a to je vše, co k práci potřebuje.

Pokuty se v parku dávají jen zřídka

Netrvalo dlouho a strážce objevil auto, které je zaparkované tam, kde by být nemělo. „Pane řidiči, já bych vás chtěl jenom informovat, že se nacházíte na území národního parku a je tady ze zákona zakázáno parkovat,“ oznamuje Miroslav Rybář řidiči.

Dalším běžným prohřeškem je tady to, že turisté chodí mimo vyznačené trasy. Miroslav Rybář tak každých pár kroků lidem domlouvá. „Když je ten pískovec mokrý, tak nám ho odlamujete,“ vysvětluje turistům.

Ti, kteří nechávají své psy běhat na volno, porušují návštěvní řád také. „Myslel jsem, že stačí když chodí po cestách,“ brání se turista. Miroslav Rybář mu ale říká, že pes musí být vždy na vodítku.

K udělení pokuty tady strážci přistupují až jako k jakémusi poslednímu řešení. „S nárůstem návštěvnosti se nám zvyšuje i číslo hříšníků. Průměrná pokuta je tady přes tisíc korun.“

Z vystudovaného inženýra je správce parku

Miroslav Rybář je vystudovaný krajinný inženýr. Před časem opustil kancelář a i když je jeho současná práce někdy fyzicky i psychicky náročná, zpět by se nevracel. „Pro mě je tahle práce mnohem zajímavější a naplňuje mě,“ vysvětluje.

Během služby tento strážce v Národním parku České Švýcarsko ujde 15 kilometrů často v těžkém terénu a promluví k desítkám lidí. Asi se není čemu divit, že doma už pak většinou jen mlčí. 

autoři: Ondřej Vaňura , vla
Spustit audio

Související