Boudaři v Krkonoších museli kvůli covidu vymýšlet novinky. Z některých jsou už vyhledávané atrakce

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Turista Ondřej si čepuje pivo z pivní budky

Musí si zvládnout poradit za každých okolností. To bez nadsázky platí o provozovatelích vysokohorských chalup v Krkonoších. Do našich nejvyšších hor i podle nich letos v létě přijíždí víc turistů než v předchozích letech. Takzvaní boudaři pro ně přichystali některé novinky. Řada z nich vznikla na jaře v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru. Jak zjistil letní reportér Radiožurnálu Ondřej Vaňura, tato často přechodná řešení se ovšem ujala a fungují doteď.

„Máme holínky, kyblík s pečivem a jdeme,“ říká nadšeně Michal Kreipl z rodiny vlastnící Lesní boudu. Míříme na tradiční krkonošskou louku v nadmořské výšce 1100 metrů, která je nedaleko této chalupy nad Pecí pod Sněžkou.

„Holky, pojďte!“ přivolává desítku ovcí na krmení. Nejen tato zvířata tady pomáhají obhospodařovat louku. „Když sem naše rodina přišla, tak si řekla, že tady něco chybí. Na horských boudách byla vždycky zvířata. Takže jsme zavedli malinký chov koz, pak přibyly ovečky a postupně jsme udělali ekofarmu.“

Výdejní okénko s novým menu

Lesní bouda takto funguje už nějaký čas. Letos tady ale krkonošské speciality začali nabízet novým způsobem. Kolemjdoucí turisté je dostávají ve výdejním okénku. „Upravili jsme menu tak, aby bylo ve stylu take-away.“

Michal Kreipl u Lesní boudy

„Udělali jsme krkonošské sýkorky, což je wrap, vevnitř je zabalené jehněčí maso nebo houbové ragú. Jsou tu toasty s ovčím sýrem a podobně. Všechno se dá vzít do ruky a sníst po cestě,“ vysvětluje Michal Kreipl z Lesní boudy.

Do vnitřní restaurace se letos dostanou jen ubytovaní hosté. „Bohužel, z provozních důvodů tohle není možné. Nicméně nechtěli jsme jít formou klasického bistra s párkem v rohlíku a smaženého sýru v housce,“ doplňuje spolumajitel.

Pivo s krásným výhledem

Na novinku narazíte i na dalším místě tady nad Pecí pod Sněžkou, na Husově boudě. Turisty hojně láká samoobslužná pivní budka. „Známí mi o tom vyprávěli!“ říká s údivem jedna členka kolemjdoucí party.

Pivní budka

Její kamarád Ondřej z Prahy se hned ujímá čepování piva. „Ještě to je na místě s tak dobrým výhledem,“ dodává při ovládání pípy s pohledem upřeným před sebe, kde s v dáli tyčí Sněžka.„Za vše můžou zavřené boudy a pivo, které zbylo,“ vysvětluje turistům nájemce Husovy boudy Libor Konkolský.

Na jaře se rozhodl, že vezme pár prken, ztluče budku vysokou zhruba metr sedmdesát a dovnitř umístí chlazení. Vše je jednoduché, vezmete kelímek, načepujete pivo nebo malinovku a do otvoru vhodíte napsanou částku.

Libor Konkolský

„Je to na důvěře. Kontrolovali jsme si, jestli opravdu aspoň nějak vybrané finance vychází. S překvapením jsme zjistili, že tam lidé dávají podstatně víc peněz, než by měli,“ shrnuje dosavadní zkušenosti Libor Konkolský a dodává, že z přechodného řešení se už stala populární atrakce.

„Například když se to dozvěděli provozovatelé ubytování dole v Peci, tak to začali říkat svým hostům. Ti to brali jako zpestření nebo jako konečnou stanici výletu. Ten výhled je tady totiž nádherný.“ Když je teplo a svítí sluníčko, tak se takto nedaleko Husovy boudy vypije i jeden sud denně.

Spustit audio

Související