Vinařská turistika se opět vrací do starých kolejí. Zájem o vinařskou pohotovost je vyšší než loni

21. červenec 2020

Vinaři ze Šatova u Znojma vzali omezení proti šíření pandemie jako příležitost. Když nemohli uspořádat tradiční jarní akce spojené s pitím vína, rozhodli se své služby turistům nabídnout jinak. Rozšířili proto systém vinařských pohotovostí. V nich se jednotlivá vinařství střídají v zajišťování degustací bez předchozí rezervace.

„Přijeli jsme sem ze Znojma, udělali jsme si hezký výlet. Chtěli jsme ochutnat zdejší víno a viděli jsme ceduli s vinařskou pohotovostí,“ popisují manželé Kovářovi pocházející z Krkonoš.

Víno jako medicína

„Jsme spokojení. Víno je lék na všechno!“ dodávají u vinařské pohotovosti. Tu tady teď drží i vinařství U Šimečků. Majitel Josef Šimeček se stará o návštěvníky a dává jim ochutnat jeden vzorek vína za druhým.

Sklípek vinařství U Šimečků

Do jeho sklípku z 18. století vede sedmnáct schodů a je v něm celoročně stálá teplota 12 stupňů Celsia. Nadšeně ukazuje desítky plných demižonů a stovky lahví.

„Lidé z různých míst přijedou ve čtyři odpoledne a nemají co dělat, tak si nás najdou na našich vinařských stránkách nebo vidí reklamu a přijdou,“ popisuje Josef Šimeček, který je třetí z generace vinařů. 

S nadsázkou a úsměvem dodává, že je takový lékař podávající medicínu: „Zatím je to osvědčená medicína a daří se!“

Turisté se vracejí na jižní Moravu

Městys Šatov má 1 100 obyvatel a ve zdejším vinařském spolku je sedmnáct většinou rodinných vinařství. Čtrnáct z nich se pravidelně střídá v držení pohotovosti. Předseda spolku Pavel Rejta měl službu před pár dny a předem do telefonu říkal, že se z náročné práce ještě nevzpamatoval.

„Je to dost náročné. V sobotu tu bývá okolo čtyřiceti lidí. Když se ke každému člověk otáčí, dává ochutnat až z patnácti vzorků, tak je toho dost,“ upřesňuje na dvorku svého vinařství.

Za zájem lidí je ale samozřejmě rád. „Nápor je určitě dvakrát, třikrát větší než loni. Vinařská pohotovost je proto posílená.“

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Jaká bude letošní úroda?

Vinařskou pohotovost najdete i na jiných místech jižní Moravy. Třeba ve Valticích, kde funguje jako obchod s možností ochutnávky. I sem neustále přichází lidé.

Letošní úroda se bude sklízet až na konci sprna

„Vinařská turistika se zase vrátila do svých kolejích. Lidem často i večer dojde víno a ví, že tady je otevřeno. Přijedou sem doplnit a mohou pokračovat,“ vysvětluje ředitel vinařství Château Valtice David Šťastný, podle kterého si turisté opět hledají cestu na jižní Moravu

Dodává to, na čem se shoduje většina zdejších vinařů. Vína ročníku 2020 by mohla být velmi dobrá. „Letošní úroda se nám jeví velmi slibně. Byť závěr je vždycky rozhodující, ale násada je skutečně pěkná.“

Spustit audio

Související