Turisty na Pustevnách doprovází zmatky. Někde roušky mít musí, jinde zase ne

28. červenec 2020

Z Pusteven v Beskydech si teď turisté kromě prohlídky typických dřevěných staveb architekta Dušana Jurkoviče a krásné přírody odvážejí i další zážitek. Musí se vyznat v tom, kde platí jaká opatření proti šíření koronaviru. Právě na Pustevnách je totiž hranice Moravskoslezského a Zlínského kraje a v každém z hejtmanství jsou jiná pravidla.

„Lidé jezdí bez roušek z hlediska toho, že jsme venku. Samozřejmě v budově roušky vyžadujeme,“ popisuje pracovník dolní stanice lanovky na Pustevny. Restaurace na její horní stanici v nadmořské výšce 1018 metrů se nachází také v Moravskoslezském kraji, na dveřích je proto cedule, že dovnitř musíte s rouškou.

To ovšem překvapuje ty, kteří sem přicházejí z druhé strany Pusteven, tedy ze Zlínského kraje, kde v restauracích povinnost nasadit si roušku ve vnitřních prostorách není.  „Lidé vůbec neví, zda mají roušky nosit, nebo ne. Asi 90 procent lidí to nenosí. Trošku větší Kocourkov,” popisuje barman.

Čtěte také

Když je hezké počasí, míří na Pustevny tisíce lidí denně. No a když v ruce zrovna nemáte mobil nebo mapu, jen velmi těžko zjistíte, v jakém kraji v daný moment jste. Tedy až na jednu výjimku. "Bylo to krásné, hlavně těžký výšlap nahoru na kole," pochvaluje si Martin Havránek ze Středočekého kraje. Se svými dětmi odpočívá, mají svačinu.  Jsou u cedule Zlínský kraj, tedy hranice, která je teď hodně diskutovaná. 

"Říkali jsme si zrovna, že si uděláme fotku na půl pusy s rouškou a na půl pusy bez roušky. Ten předěl je samozřejmě takový zvláštní — jdu na sever a na jih,“ popisuje.   

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Opatrnost je na místě

Ivana Vrtalová, nezávislá místostarostka Trojanovic v Moravskoslezském kraji, pod které Pustevny částečně patří, má pro občasné nedodržení hygienických opatření vysvětlení. Situace se rozvolnila i v hlavách lidí, kdy vidí, že koronavirus není mor,” říká s tím, že určitá prevence a opratrnost je určitě na místě. 

Tento čtvrtek se poprvé po rozsáhlé rekonstrukci otevře jeden ze symbolů Pusteven – chata Libušín, kterou poničil požár na jaře před šesti lety. Chata leží ve Zlínském kraji, takže při následných prohlídkách by roušky – alespoň zatím – povinné být neměly.

autoři: Ondřej Vaňura , prh
Spustit audio

Související