Na komunikaci s pacientem se trochu zapomíná, přitom jde o princip medicíny, říká kardiolog Neužil

31. prosinec 2022

Primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil jako první na světě zavedl v roce 2012 bezdrátový kardiostimulátor do pravé komory srdeční, deset let na to zavedl první dvoudutinový bezdrátový kardiostimulátor. Rád ale také píše povídky s autobiografickými prvky, letos vyšla v pořadí jeho druhá kniha V hlavní roli srdce. „Když jsem si to přečítal zpátky, tak mě překvapilo, jak jsme období covidu pokořili a snažili se vývoj a výzkum táhnout dopředu,“ říká.

Je konec roku, bilancujeme. Někdo bude třeba bilancovat i rozchody. Co je to za stav – zlomené srdce?

Čtěte také

Syndrom zlomeného srdce, to je jedna z kardiomyopatií, která vzniká ze stresu, kdy dochází k dysfunkci stažlivosti jedné z hlavních částí levé komory. Je to přechodný stav a musím říct, že řada pacientů se dá zachránit. Ale impulz je nepředpokládatelný, nedá se říct, že to je neopětovaná láska, ale skutečně stresová situace. Třeba úmrtí v rodině.

V poslední době byla velká zima a trendem začalo být otužování. Představuje to pro naše tělo stres?

Kardiovaskulární systém na to musí být připraven, nejhorší jsou momenty, kdy to je jednou a poprvé, tedy náhle. Nemůžu říct, že to není dobré, ani že to je dobré, nemáme data na to, abychom mohli říct, že každému zdravému jedinci můžeme doporučit saunování s otužováním. Pořád o tom ale pochybuji, snažím se vysledovat, co na tom je dobrého a příjemného. Ale pro kardiaky to rozhodně dobré není.

Jak je u vašeho oboru důležité, aby pacient přicházel za vámi a pravdivě o tom, co ho trápí, mluvil?

Co není nahrazeno, to je komunikace s pacientem. Naopak je trošičku kompromitovaná, nemá v poslední době takovou správnou úlohu, kterou má mít. A je to zásadní. Platí obecné pravidlo, že pokud se pacienta dobře zeptáte, tak vám polovinu diagnózy řekne sám. Takže je umění se dobře zeptat, dobře se bavit. Je zásadní bavit se s pacientem, to je stále principem medicíny.

Silvestr, to je den, kdy se lidé chtějí bavit. Kde sám humor hledáte?

Petr Neužil se připravuje na první podobnou implantaci nano-kardiostimulátoru na území Evropské unie v historii

Bavili jsme se o syndromu zlomeného srdce, tak musíme dělat všechno, abychom to zlomené srdce neměli. Umění nadsázky řadě lékařů chybí, a to není otázka vyhoření, ale asi možná civilizační problém. Spousta lidí přestává používat selský rozum… Zmínila jste použití pulzního pole v léčbě fibrilace síní, to je totální revoluce v naší terapii arytmií, kterou jsme na Homolce dotáhli do úspěšného konce a byli jsme jediným pracovištěm, kde jsme prokázali, že to funguje.

A teď všechny technologie na to najíždějí. A přitom to nemá takovou validitu, že když řeknete, že v Čechách jsme vyvinuli pulzní pole, což je revoluční léčbou arytmií. Oni to vezmou, ale pak řeknou – máme energetickou chudobu, máme tohle a máme tamto. Tak dělám všechno proto, alespoň sám u sebe a pro své okolí, aby moji kolegové netrpěli touto frustrací.

Je v Česku akutní infarkt podceňovaný? A nakolik může být bolest srdce psychosomatickou záležitostí? Poslechněte si celý rozhovor Patricie Strouhalové s Petrem Neužilem.

Spustit audio

Související