Novinky v léčbě srdce? Ultrakrátké pulzy nebo bezdrátová stimulace, popisuje kardiochirurg

16. říjen 2021

Přes 100 pacientů s fibrilací síní už letos lékaři pražské Nemocnice na Homolce operovali pomocí revoluční pulzní léčby. Jak tato metoda funguje a jaké jsou další technologické novinky při operacích srdce?

Fibrilace síní je nejčastější porucha srdečního rytmu. Lékaři ji dnes dokážou léčit pomocí pulzů – konkrétně se jedná o ultrakrátké vlny s vysokou voltáží a nízkými ampéry.

Čtěte také

Je naprosto netermická, nevytváří tepelnou energii. Membrána svalové buňky srdce je touto vlnou ‚proděravěna‘. Vytvářejí se v ní mikropóry, které způsobí, že se buňka nedokáže elektricky aktivovat a postupně umírá přirozeným způsobem. K tomuto odumírání buněk dochází v těle běžně,“ popisuje primář kardiocentra pražské Homolky Petr Neužil.

Fyziologická stimulace srdce

Lékaři ale v léčbě onemocnění srdce plánují zavádět další novinky. „Velmi blízko je situace, kdy budeme moct použít bezdrátovou stimulaci kapsle, která se implantuje do srdce. Kromě kapsle, kterou už asi deset let implantujeme do pravé komory, budeme schopni implantovat kapsli i do pravé síně, bude se jednat o fyziologickou stimulaci. Aktivní jsme i na poli katetrizačních intervencí chlopní.“

O novinkách v léčbě srdce lékaři před pár dny diskutovali v rámci Kardiologického dne Petra Niederleho. Ten pořádají spolu se Sdružením ambulantních kardiologů, VZP a Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související