Nová metoda léčby srdeční arytmie: „Operace je efektivní a stihne se i za 15 minut,“ popisují Petr Neužil a Vivek Reddy

10. červen 2019

Oba jsou světovou špičkou v kardiologii. Specializují se na srdeční arytmii a přemýšlejí, kam dál obor posunout. Jako první na světě začali používat novou generaci kardiostimulátorů velikosti menší než tužková baterie. Petr Neužil z Nemocnice Na Homolce a Vivek Reddy z nemocnice v New Yorku jsou hosty moderátorky Lucie Výborné.

„Byl jsem na sále, najednou přišel malý černý doktor, udělal deset koleček kolem sálu, a začali jsme se hádat,“ vzpomíná na první setkání obou kardiologů v americké nemocnici Petr Neužil.

Začali si malovat na ubrousky, impulsivně se bavili o tématu… Ve studiu Radiožurnálu ani jeden neskrývá vzájemné sympatie. „Od samého začátku jsme uvažovali nad věcmi stejně, měli jsme stejné nápady,“ přibližuje Vivek Reddy.

Jak zkrátit šestihodinový zákrok...

A tak začali s novou metodou léčby srdeční arytmie, kterou doposud nikdo nepoužíval.

A proč zrovna v České republice? Podle Reddyho je regulační prostředí ve Spojených státech velmi přísné. Dokonce je to poslední země, kde se nová technologie objeví. „Evropa má nové technologie dříve než my v Americe,“ zdůrazňuje.

A právě nové technologie jsou terčem zájmu Petra Neužila. Společně se vydali nalézt cestu, jak zkrátit operaci srdeční arytmie, která dříve trvala třeba šest hodin. Dnes by měl standardní výkon trvat kolem jedné hodiny.

Neužil v té souvislosti připomíná, že v Česku je potřeba operovat tak 10 až 15 tisíc pacientů ročně, schopni jsou ale udělat ve všech centrem republiky na pět tisíc operací.

Mezinárodní tým kardiologů pod vedením primáře Petra Neužila vyvinul v pražské nemocnici Na Homolce inovativní postup léčby zvaný ablace pulsním polem, při kterém využívá stimulaci problematické tkáně vhodným množstvím elektřiny. Toto mini-invasivní řešení zbaví pacienty jejich obvyklých nepříjemných pocitů.

Největší frustrací pro pacienta i lékaře je recidiva nemoci po operaci. Nová metoda ablace pulsovou vlnou ale ukázala, že umí operaci udělat nejenom za krátkou dobu, třeba i za 15 až 20 minut, ale má i dlouhodobý efekt. „To jsme prokázali,“ uzavírá Petr Neužil.

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související