Nedomykavost srdeční chlopně umíme teď výrazně snížit, raduje se z nové metody kardiolog Petr Neužil

19. březen 2018

Tým lékařů v pražské nemocnici Na Homolce má teď za sebou několik velmi unikátních operací. Při jedné z nich primář kardiologického oddělení profesor Petr Neužil se svými kolegy vůbec poprvé použil metodu, která pomůže lidem s nedomykáním trojcípé srdeční chlopně. Díky metodě stažení chlopně pomocí kotev a vlasce teď lékaři umí tento problém významně omezit.

Pacientům s nedomykavostí se při pumpování srdce vrací část krve trojcípou chlopní zpět a jejich krevní oběh není dostatečný.

Profesor Petr Neužil a jeho kolega Vivek Reddy z amerického Mt. Sinai Medical Center se připravují na začátek druhé fáze stažení trojcípé chlopně. První zákrok pacientka podstoupila už před třemi měsíci, kdy jí lékaři tzv. hlubokou krční žílou zavedli do chlopně speciální kotvy.

Nemocnice Na Homolce

V harmonii s rytmem srdce

„Na jednom katetru – vodiči – se rozvine prstenec deseti kotev zakončených bodci, které se musí dostat do kontaktu s tkání,“ popisuje profesor Neužil první fázi zákroku.

„Ve chvíli, kdy je potvrzeno, že všech deset bodců správně přiléhá, v tu chvíli tam v synchronizaci s cyklem srdce vystřelíme všech deset kotev najednou,“ pokračuje.

Kotvy jsou provlečené vlascem, který při druhém zákroku umožní stáhnout chlopeň tak, aby se co nejvíce snížil objem krve unikající nedomykající chlopní.

Stažení chlopně

Podobné systémy na adaptaci chlopně už sice nějakou dobu jsou dostupné, používané kotvy se ale často z tkáně vytrhávaly. Vivek Reddy a profesor Neužil se proto vůbec poprvé rozhodli nechat kotvy zarůst a teprve po čase se k operaci vrátit.

Při druhém zákroku je pro lékaře důležité dostat se pomocí speciálního klipovacího zařízení co nejblíže chlopni a tam vlasec zakončit a zaplombovat.

Předtím ale pomocí echokardiografu zjišťují, jak moc můžou vlasec, a tím pádem celou chlopeň stáhnout. Na obrazovce přístroje v reálném čase vidí, kolik krve se chlopní vrací.

Před třemi měsíci zavedli lékaři pacientce do chlopně kotvy a stahovací vlasec, teď se potřebují plombovacím zařízením dostat co nejblíže chlopni a vlasec ustřihnout a zakončit.

Prstenec chlopně nakonec dokázali lékaři stáhnout o téměř půl centimetru, aniž by hrozilo vytržení kotev. Pak už mohli vlasec zaplombovat.

„Když už jsme se byli schopní dostat až k chlopni, bylo jasné, že nebude problém. Ale byli jsme připraveni i stáhnout ústí trojcípé chlopně a vodiče zaklipovat ne přímo v místě inzerce, ale někde výš – třeba v oblasti pravé síně nebo tzv. horní duté žíly,“ doplňuje Petr Neužil.

Toto řešení by podle něj ovšem nebylo dobré, protože by kousek vlasce zbýval a nebylo by to pro pacienta příjemné.

Lepší, než se čekalo

Nakonec mělo stažení chlopně ještě větší efekt, než bylo původně vidět na echokardiografu. Lékařům se chlopeň podařilo stáhnout dokonce o celý jeden centimetr, což je velké zlepšení oproti předchozí praxi.

„Nedokázali jsme, aby se cípy chlopně dokonale přimkly, takže část krve, která se do srdce vracela, se stále vrací. Na čtyřstupňové škále jsme to ale snížili z nejhoršího čtvrtého na druhý stupeň,“ hodnotí výsledky zákroku primář Neužil.

Pacientka přitom třetí den po operaci mohla jít domů a zůstaly jí jen tři malé jizvičky.

autor: vok
Spustit audio