Na kajak po „jedovaté“ řece. Káhiřané ke špinavé řece utíkají z ještě špinavějších ulic

Vydat se na kajaku v Káhiře po Nilu je tak trošku výzva pro otrlé. Nil je totiž v Egyptě silně znečištěný. Jeho voda obsahuje všechno od průmyslových těžkých kovů přes splašky a chemická hnojiva až po PET lahve a uhynulá zvířata. V některých místech se také vyskytuje nebezpečná bilharzie. I přesto jsou vodní sporty v Káhiře na vzestupu.

Egypt opravdu zblízka? Nejlépe z paluby dahabíje ve velmi pomalém rytmu

Plavba na dahabíje je nezapomenutelný turistický zážitek. Odpočinout si na ni jezdí ale i Egypťané z rušné Káhiry

Po Nilu v Egyptě je možné se plavit na několikapatrových hotelových lodích s bazény, bary i restauracemi. Mezi Luxorem a Asuánem jich pendlují desítky. Kdo se chce ale dostat blíž vodě, přírodě, i místním lidem, může si k plavbě zvolit tak zvanou dahabíji. Typické nilské plachetnice vozily turisty už v 19. století. S pár lidmi na palubě a skoro osobním servisem jsou dnes exkluzivním dopravním prostředkem.

„V Nilu jsem se ještě nekoupala. Je to trochu jiná voda než v moři. Ale kajak se mi líbí, určitě budu pokračovat. A že je voda z Nilu nebezpečná? Vždyť ji pijeme,“ směje se Núra, mladá Káhiřanka, která pracuje v grafickém studiu a ranní projížďku na kajaku tady na předměstí Káhiry absolvovala poprvé.

Obavy z nilské vody si vůbec nepřipouští ani David, Němec, který v Káhiře pracuje. Svléká triko a vrhá se do hnědozelené tekutiny. „Chtěl jsem si vždycky zaplavat v Nilu a teď byla příležitost, tak proč to nezkusit. Asi už jsem se koupal i ve špinavější vodě,“ říká.

Střet světů

Zatím jsme na mělčině pár metrů od břehu, pod hodně kalnou vodou tuším pěkné bahýnko. Naštěstí máme otevřené kajaky, takže odpadají obavy z nutnosti případného eskymáčku, který bych v téhle nilské vodě v Káhiře opravdu nerad absolvoval.

Relax na vodě volí především mladí a dobře zajištění obyvatelé Káhiry

Až křečovitě přidržuju rekordér jednou rukou u pádla, aby si posluchači užili také trochu toho šplouchání. Jestli mi rekordér spadne do vody, tak z téhle reportáže pochopitelně nebude nic a v práci mi asi nepoděkují.

Kousek dál se přímo na hladině Nilu potkávají dva úplně různé egyptské světy. Na jedné straně naše skupina mladých, sportovních lidí, kteří si na egyptské poměry za ne úplně malé peníze užívají vyjížďky na kajacích, a na druhé straně ti úplně nejchudší Káhiřané, které potkáváme na jejich pramici, z níž si loví udicemi z Nilu svoji obživu.

Žluté taxi už nebrázdí jen káhirské ulice. Egypťané se teď mohou dopravním zácpám vyhnout jízdou po Nilu

Kapitán Mu'tasim přiráží k molu přesně na čas

Egyptští byznysmeni nechtějí ztrácet čas a nervy v káhirských dopravních zácpách. A tak se zrodil nápad – po hladině Nilu se teď Káhirou prohánějí rychlé patnáctimístné čluny, které podle pravidelného jízdního řádu zastavují na jednotlivých zastávkách. Egypt je ale zemí obrovských sociálních rozdílů. Jízdu rychlým člunem přes celou Káhiru si nemůže dovolit zdaleka každý, zastavuje proto jen v lepších čtvrtích.

A tamhle jeden fousatý rybář na břehu už nadává, že mu plašíme ryby a že se mu zamotáme do vlasců. Rybáři jsou všude na světě stejní.

(Ne)bezpečná zábava

„Chodím na kajak pravidelně, mám vodní sporty rád. Lidi sem chodí zapomenout na káhirský svět. I jedna hodinka nám stačí, abychom se odstřihli od dopravních zácp, problémů a práce,“ říká Muhammad, mladý káhirský profesionál, pro které je tohle rozptýlení rozhodně vítané.

Na začátečníky dohlíží trenér Sejf: „Voda v Nilu je hodně znečištěná, to je pravda, ale výhoda je, že teče rychle, takže odpadky odnese. Bilhrazie může být trochu u břehu, ale pravděpodobnost je velmi malá.“

Bilhrazióza (bilhrazie) či schistosomóza je parazitální onemocnění způsobené krevními motolicemi rodu Schistosoma. U lidí se vyskytuje v tropickém a subtropickém pásu Afriky, Asie i Ameriky, ale více jak 80 procent nakažených pochází ze subsaharské Afriky. Projevuje se velmi nepříjemným onemocněním střev, jater nebo močových cest. K nákaze může dojít jakýmkoli kontaktem s infikovanou vodou.

„Občas se někdo cvakne, ale žádnou nebezpečnou situaci jsme neměli. Zájem o kajaky na Nilu obrovsky narostl. Není to žádný sportovní výkon, lidé sem chodí spíš za přírodou, za vodou, za stromy, za rybami, “ dodává kajakářský instruktor. Kousek od břehu jsou tu totiž přírodní ostrovy s rákosím, ptáky a zelení – uprostřed Káhiry úplná oáza.

Spustit audio

Související