Každý doušek může být poslední. Charkovské kavárny jsou občerstvením duše i zázemím při náletech

Pro mnoho lidí je šálek espresa, kapučína nebo filtrované kávy běžnou součástí dne. Pro obyvatele ukrajinského Charkova je ale návštěva kavárny jedním z mála momentů, kdy mohou přes den alespoň na chvíli zapomenout na válku, která se odehrává jen pár kilometrů od nich. Aspoň na chvilku se cítit zase normálně. Kavárny nebo třeba pekárny navíc na Ukrajině někdy slouží jako kryty a při výpadku elektřiny nebo poplachu si tam díky generátoru můžete nabít telefon.

„Především je důležité mít kavárenskou kulturu, protože to nás rozvíjí – rozvíjí to společnost a rozvíjí to podnikání na Ukrajině. Každý den jsou poplachy, rakety, šahídy…, a proto je tak důležité mít nějaké místo, kde se lidé scházejí, kde si mohou dát kávu, popovídat, zapomenout na problémy a žít trochu normální život,“ myslí si Andrij, manažer charkovské kavárny Makers.

Každé ráno držíme v podniku minutu ticha a já každé ráno piju filtr. A spolu s ním si uvědomuji, že příští ráno už ho možná pít nebudu a že možná ten filtr je můj poslední, zamýšlí se Andrij

S tím souhlasí i barista Artem z kavárny Pakfunda nedaleko charkovské zoo. „Ano, myslím si, že většině kavárníků a kavárnic jde o kávovou kulturu a o takové to sbližování, o komunitu,“ potvrzuje a dodává, že kavárny na Ukrajině, a především v Charkově, lidem během války nepomáhají jen psychicky.

Artemův podnik má pekárnu v podzemí, kde se první dny po invazi v době poplachů mohli schovávat lidé. „Náš sklep je docela hluboký, funguje jako kryt. Taky tu jsou generátory, to je jedna z nejzákladnějších věcí. Když došlo k prvním výpadkům elektřiny, stály na začátku války všechny generátory tady,“ popisuje barista.

Čtěte také

Kavárna u frontové linie

Některé kavárny berou své poslání udržet kávovou kulturu na Ukrajině i v době ruské invaze opravdu vážně. „Otevřeli ještě další dvě kavárny: jednu v Kupjansku – tu bohužel poškodilo ruské ostřelování, takže teď nefunguje, a druhou v Izyumu. To je teď frontové město, je tam hodně vojáků a ti to také potřebují,“ vypráví Andrij.

„Protože když jste neustále na nule, neustále bojujete, potřebujete si někde odpočinout a udělat si přestávku. Proto si myslím, že tyto kavárny jsou velmi potřebná místa,“ dodává.

Nebezpečí podnikům ale nehrozí jen ve frontových městech. Několik dní po našem rozhovoru dopadly v blízkosti kavárny Makers v Charkově ruské drony. Výbuch poškodil sklo ve výloze. Naštěstí se nikomu nic nestalo a už několik hodin potom přímo v kavárně hrála živá hudba a podnik byl plný lidí.

Kavárna Makers má pekárnu v podzemí, kde se první dny po invazi v době poplachů mohli schovávat lidé

Nejlepší káva v životě

A co vlastně provozovatele kaváren motivuje k tomu, aby pokračovali v tom, co dělají?

„Třetí týden války jsme s manželkou odjeli do Kyjeva. Pili jsme tam asi nejodpornější espreso v životě, ale tehdy nám připadalo nejchutnější. Nikdy předtím ani potom jsem lepší espreso nepil. I když jsem věděl, že se to nedá pít. Ten první doušek za tři týdny, kdy člověk v podstatě neochutnal žádnou kávu, žádnou lahůdku, nic, je chvíle, kdy to začne oceňovat,“ vzpomíná Andrij.

Čtěte také

Právě válka podle manažera kavárny, přináší nový pohled na každý šálek. „Začnete si vážit drobných detailů, těch malých momentů života, které jste před plnou invazí vůbec nevnímali. A to vám přinese řadu emocí,“ zdůrazňuje.

„Každé ráno držíme v podniku minutu ticha a já každé ráno piju filtr. A spolu s ním si uvědomuji, že příští ráno už ho možná pít nebudu a že možná ten filtr je můj poslední. Proto si tu asi všichni vážíme každého doušku, který si můžeme vychutnat. A to neplatí jen o pití kávy, ale vlastně o všem.“

autoři: Jiří Klečka , and
Spustit audio

    Související