Každý doušek může být poslední. Charkovské kavárny jsou občerstvením duše i zázemím při náletech
Pro mnoho lidí je šálek espresa, kapučína nebo filtrované kávy běžnou součástí dne. Pro obyvatele ukrajinského Charkova je ale návštěva kavárny jedním z mála momentů, kdy mohou přes den alespoň na chvíli zapomenout na válku, která se odehrává jen pár kilometrů od nich. Aspoň na chvilku se cítit zase normálně. Kavárny nebo třeba pekárny navíc na Ukrajině někdy slouží jako kryty a při výpadku elektřiny nebo poplachu si tam díky generátoru můžete nabít telefon.
„Především je důležité mít kavárenskou kulturu, protože to nás rozvíjí – rozvíjí to společnost a rozvíjí to podnikání na Ukrajině. Každý den jsou poplachy, rakety, šahídy…, a proto je tak důležité mít nějaké místo, kde se lidé scházejí, kde si mohou dát kávu, popovídat, zapomenout na problémy a žít trochu normální život,“ myslí si Andrij, manažer charkovské kavárny Makers.
S tím souhlasí i barista Artem z kavárny Pakfunda nedaleko charkovské zoo. „Ano, myslím si, že většině kavárníků a kavárnic jde o kávovou kulturu a o takové to sbližování, o komunitu,“ potvrzuje a dodává, že kavárny na Ukrajině, a především v Charkově, lidem během války nepomáhají jen psychicky.
Artemův podnik má pekárnu v podzemí, kde se první dny po invazi v době poplachů mohli schovávat lidé. „Náš sklep je docela hluboký, funguje jako kryt. Taky tu jsou generátory, to je jedna z nejzákladnějších věcí. Když došlo k prvním výpadkům elektřiny, stály na začátku války všechny generátory tady,“ popisuje barista.
Čtěte také
Kavárna u frontové linie
Některé kavárny berou své poslání udržet kávovou kulturu na Ukrajině i v době ruské invaze opravdu vážně. „Otevřeli ještě další dvě kavárny: jednu v Kupjansku – tu bohužel poškodilo ruské ostřelování, takže teď nefunguje, a druhou v Izyumu. To je teď frontové město, je tam hodně vojáků a ti to také potřebují,“ vypráví Andrij.
„Protože když jste neustále na nule, neustále bojujete, potřebujete si někde odpočinout a udělat si přestávku. Proto si myslím, že tyto kavárny jsou velmi potřebná místa,“ dodává.
Nebezpečí podnikům ale nehrozí jen ve frontových městech. Několik dní po našem rozhovoru dopadly v blízkosti kavárny Makers v Charkově ruské drony. Výbuch poškodil sklo ve výloze. Naštěstí se nikomu nic nestalo a už několik hodin potom přímo v kavárně hrála živá hudba a podnik byl plný lidí.
Nejlepší káva v životě
A co vlastně provozovatele kaváren motivuje k tomu, aby pokračovali v tom, co dělají?
„Třetí týden války jsme s manželkou odjeli do Kyjeva. Pili jsme tam asi nejodpornější espreso v životě, ale tehdy nám připadalo nejchutnější. Nikdy předtím ani potom jsem lepší espreso nepil. I když jsem věděl, že se to nedá pít. Ten první doušek za tři týdny, kdy člověk v podstatě neochutnal žádnou kávu, žádnou lahůdku, nic, je chvíle, kdy to začne oceňovat,“ vzpomíná Andrij.
Čtěte také
Právě válka podle manažera kavárny, přináší nový pohled na každý šálek. „Začnete si vážit drobných detailů, těch malých momentů života, které jste před plnou invazí vůbec nevnímali. A to vám přinese řadu emocí,“ zdůrazňuje.
„Každé ráno držíme v podniku minutu ticha a já každé ráno piju filtr. A spolu s ním si uvědomuji, že příští ráno už ho možná pít nebudu a že možná ten filtr je můj poslední. Proto si tu asi všichni vážíme každého doušku, který si můžeme vychutnat. A to neplatí jen o pití kávy, ale vlastně o všem.“
Související
-
Tři roky války na Ukrajině. Poslechněte si reportáže Martina Dorazína k výročí ruské invaze
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje už čtvrtým rokem. Začala ráno, 24. února 2022. Připomeňte si první dny války očima Ukrajinek a Ukrajinců.
-
Výbuchy slýcháme každý den. Když letí drony, nikdo už ve městech neutíká, popisuje zpravodaj Dorazín
V ukrajinských městech pro výpadky proudu mnohdy nefunguje vytápění. „Zaplaťpánbůh systém výstrahy funguje velmi dobře,“ očekává zpravodaj Martin Dorazín novoroční útok.
-
Devět pater plných kávy. V Ho Či Minově Městě si můžete od shonu odpočinout v neobvyklém činžáku
Devítipodlažní dům v centru Ho Či Minova Města je ráj pro milovníky kávy a kavárenského života. Obvyklých pár desítek minut vám na jeho návštěvu ale nebude stačit.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Benda: Doživotní cejch i za rvačku v hospodě? Podoba dětského certifikátu v současnosti neodpovídá právu
-
Havlíček: Tlačme, až obchodně vydírejme KHNP, jsou to naše peníze. ‚Jak na tureckém trhu,‘ reaguje Vlček
-
Hokejisté Komety Brno zvítězili na ledě Karlových Varů 1:0, po šesti letech postoupili do semifinále
-
Ferrari v reakci na Trumpova cla zdraží své vozy v USA. Cena některých modelů vzroste i o milion korun