Dostal rozkaz dělat v Charkově to, co umí nejlépe. Jeho street art dodává místním sílu a naději

Svým streetartovým uměním se snaží Ukrajince motivovat, aby vytrvali v boji proti ruské agresi. Charkovský umělec Hamlet Zinkovskyj prý dostal po únorové invazi rozkaz od velitele svého praporu pokrýt ulice Charkova streetartovými malbami. V poslední době se také často vydává do osvobozených měst, aby uprostřed všudypřítomné destrukce podpořil místní obyvatele. Věří totiž, že jeho malby ve zničených ulicích symbolizují změnu.

Stojím u domu nedaleko centra Charkova, který poničily ruské rakety společně se streetartovým umělcem Hamletem.

„Rusko sem poslalo velkou raketu, aby zničila tuhle krásnou budovu. Hodně lidí tady zemřelo. Stalo se to v prvních dnech invaze. Tohle místo je pro mě hodně důležité a proto jsem se rozhodl sem dát tyhle slova,“ popisuje Hamlet.

Čas nás slyší

Ve zničené budově byl jeho oblíbený klub, proto se rozhodl, že sem umístí velký nápis – „Čas nás slyší“.

„Tenhle klub jsem miloval. Bylo to velmi důležité kulturní místo v Charkově. Konala se tady spousta koncertů nebo literárních čtení.“

Když tu Hamlet svůj street art tvořil, ulice byly ještě prázdné. Ruská vojska se tou dobou nacházela stále v blízkosti města, odkud se je Ukrajincům podařilo dostat v polovině května.

„Tohle jsem tady namaloval minulý rok v květnu. Nebyla tady žádná auta ani žádní lidé. Když jste zahlédli auto, byli v něm jen vojáci nebo dobrovolníci.“

Budova, na které Hamlet zanechal svůj velký nápis, je jedna z mnoha zničených na této ulici. Na rozdíl od ostatních je ale přes ni přetažená zelená síťová plachta, která se snaží trosky alespoň trochu zakrýt.

Budoucnost se změnila

Při pohledu na rozsáhlou destrukci Hamlet Zinkovsky přiznává, že válka hodně změnila jeho pohled na svět a promítla se také do jeho tvorby. „Mám teď hodně námětů, které se týkají vojáků nebo dobrovolníků. Ale také změny naší budoucnosti, protože budoucnost se změnila.“

Charkovský umělec se podobně jako další lidé první dny po únorové invazi schovával v metru. Popisuje mi, že i přes velký pocit strachu se rozhodl ve svém rodném Charkově zůstat a přidat se k místnímu praporu jako dobrovolník.

„Jsem voják, ale ne klasický voják. Jsem součástí místního praporu Kharchia – jako dobrovolník.“

Čtěte také

Street art rozkazem

Hamlet tvrdí, že mu malování street artu v ulicích nařídil velitel jeho praporu. Ten mu řekl, ať dělá to, co umí nejlépe a pokryje Charkov svými streertartovými díly. Ty je možné vidět doslova na každém kroku, například o pár ulic dál na chodníku jsou bílé květiny, které vytvořil z děr po munici.

„Minulý rok jsem v ulicích Charkova udělal asi pět nových děl. Teď to chci ale trochu změnit. Chci udělat hodně street artových maleb. Ale na de-okupovaných územích.“ Podle něj totiž dodává jeho práce Ukrajincům odvahu.

„Hodně vojáků mě zná, a zná také mojí práci. Jsou za to velmi šťastní. Minulý rok mi jich hodně řeklo – Hamlete, dáváš nám sílu, protože jsi zůstal v Charkově a maluješ v ulicích street art. Je to pro nás velmi důležité.“

Jeho street art je možné vidět například v Izjumu. Ten ukrajinské síly po tvrdých bojích osvobodily společně s velkou částí Charkovské oblasti na začátku loňského září.

Ryba neumí padat a my také ne

„Izjum je město opravdových emocí. Asi z 86 procent je celý zničený. Pro lidi tam je hrozně důležité, aby viděli, že se něco mění.“

Právě do zničeného Izjumu, který se nachází asi 130 kilometrů jižně od Charkova, se vydávám hledat Hamletův street art.

Na bílé fasádě jednoho z domů tady Charkovský umělec vytvořil obrovskou rybu, kterou doplňuje nápis: „Ryba neumí padat a my také ne“. Právě do Izjumu se chce Hamlet v nejbližších týdnech vrátit a vytvořit tady další street art.

autoři: Patrik Salát , dit
Spustit audio