Kam zajít v Římě na pravé italské občerstvení? Zpravodaj Martin Balucha objevil jedno kouzelné místo
Pod označením rychlé občerstvení se obvykle skrývá hamburger, pizza nebo obložená bageta, ať už cestujete do Paříže, New Yorku nebo Říma. Naštěstí ale stále existují i malé podniky, které sázejí na místní kuchyni a rodinnou atmosféru. Na jedno takové bistro narazil v úzkých uličkách nedaleko římského Kolosea reportér Martin Balucha.
Čtěte také
„Všechny naše výrobky jsou z Itálie od okolních farmářů. A některé máme taky z jihu Itálie,“ představuje sortiment bistra Eleonora, která v něm pracuje za kasou. Místo hamburgeru si tady můžete dát čerstvou focacciu naplněnou výbornou šunkou nebo prosciuttem, mozzarelou a čerstvou zeleninou. A k tomu si nalít chutné italské červené víno.
Vše pro rodinu
Podnik otevřel její otec Maurizzio, kterému v rodině zkráceně říkají Mizio. Přes dvacet let vařil v restauraci v Římě. Pracoval dlouho do noci, málo vídal rodinu, a tak se rozhodl, že si otevře vlastní podnik v samotném centru Říma.
„Čtvrť Rione Monti byla kdysi okrajovou částí Říma, dneska je to historické centrum. Tahle ulice se jmenuje Via degli Zingari. Dřív tady žili lidé, kteří neměli, kde bydlet. Můj otec se rozhodl, že právě tady otevře svůj obchod s tradičními výrobky,“ vysvětluje Eleonora.
Kvalita zaručena
V kuchyňce vidím kráječ na šunku, sušená i čerstvá rajčata, cukety, lilky a naloženou mozzarellu. Vedle na tácu už jsou připravené šunky a salámky. Nechybí ani mortadela, prosciutto a hned vedle focaccia.
Čtěte také
„Tohle je Finocchiona – salám s fenyklem. Dáváme ho do sendvičů ještě s pecorinem, sušenými rajčaty a rukolou. Je to naše nejprodávanější verze,“ popisuje Eleonora. Je vidět, že tahle rodina připravuje jídlo s chutí. Důkazem jsou i samolepky a různá ocenění na vstupních dveřích.
Itálie všemi smysly
Do malého bistra chodí jak turisté, tak místní. Eleanora se s některými z nich důvěrně zdraví – políbí je na tvář a prohodí s nimi pár slov. Rodinnou atmosféru podtrhuje i fakt, že kromě Maurizia a jeho dcery v bistru pracuje taky její přítel a sestřenice Martina.
Eleanora vysvětluje, že známé odrhovačky tu z reproduktorů znějí hlavně kvůli turistům. Když v obchodě zůstanou sami nebo s přáteli, rádi poslouchají šlágry od italského zpěváka Vasca Rossiho.
Související
-
I tradiční polská kuchyně může být sexy, tvrdí majitel...
S odpovědí na otázku, k čemu se hodí kvásek, by Poláci neváhali ani na vteřinu. Přece na žurek! Zákvas z žitné mouky je hlavní ingrediencí tradiční polské polévky. ...
-
Tahle chuť vám změní život, říká o svých avokádových...
Avokádo zdomácnělo na českém jídelníčku docela nedávno. Jeho tučná dužnina oříškové chuti pronikla například do pomazánek, ale většinou se jí jen tak. Dokázali byst...
-
Jak chutná pravý židovský sabích?
Iráčtí židé si o šábesovém jitru plnili břicha předem připraveným sabíchem. Židovská komunita z Iráku dávno přesídlila do Izraele, sabích ale v původní domovině nenechala.