I když jsou léky experimentální, fungovat by měly. Jejich účinnost testujeme, říká ředitel Všeobecné fakultní nemocnice

První český pacient s onemocněním covid-19, který dostal lék Remdesivir, opustil Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze. Ta navíc dostala zásilku dalšího experimentálního léku proti novému typu koronaviru. Kolika pacientům už byly podány? „Remdesivir jsme dali zatím dvěma pacientům a Favipiravir dostávají pacienti tři,“ říká její ředitel David Feltl.

Pacient, který by mohl být léčen jedním z dvojice experimentálních léků, s jeho podáním musí ale nejprve souhlasit. „Zatím jsem neslyšel o tom, že by lék někdo odmítl, spíš naopak. Pacientů máme pár a u Favipiraviru jsme spíše logistickou centrálou pro distribuci po celém Česku. Aktuálně je v pěti dalších nemocnicích,“ vysvětluje David Feltl. 

Zásoby léčiv jsou dostatečné

Čtěte také

Podle ředitele Všeobecné fakultní nemocnice by v Česku mělo být léků asi pro 120 pacientů. „Favipiravir by měl být pro 80 pacientů a Remdesivir je ve čtyřech centrech v republice a každé by mělo mít zásoby asi pro deset případů.“ Další zásobování je podle něj v tuto chvíli zbytečné. 

Debatuje se také o léčení nakažených krevní plazmou těch, kteří už nemoc prodělali. „Máme jednoho pacienta, kterého léčíme tímto způsobem. Jiná zdravotnická zařízení jich mají o něco víc. My jsme se soustředili spíš na ty léky,“ vysvětluje David Feltl.

Čekají nás přeplněné nemocnice?

Minulý týden v rozhovorech ředitel Všeobecné fakultní nemocnice říkal, že během epidemie fungují asi na 30 %. „Není to tím, že by se nám nechtělo pracovat, ale tím, že pacienti chodí málo a jsou ostýchaví. Pokud nemají zdravotní problém a mají jít jen na kontrolu, moc se jim nechce.“

Čtěte také

Opakovaně také tvrdil, že se obává následků omezení zdravotní péče v posledních dvou měsících. „V globálu to vidět není, na to si budeme muset počkat do zimy. Nějakým způsobem se to určitě projeví, ale nechci tady strašit.“

Dohnat ale tento dvouměsíční výpadek nebude vůbec lehký úkol. „Nejsme pásová výroba, která zastaví pás, potom ho pustí a normálně se jede dál. Ten náběh je podstatně složitější. Provoz se naplno rozjede až někdy v období září říjen,“ upozorňuje.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.