Remdesivir bude zdarma pro víc než 140 tisíc pacientů, uvádí spoluautor léku na covid-19 Cihlář

4. květen 2020

Současné zásoby – ať už v lékové nebo surové formě, ze které se remdesivir vyrábí, jsou 1,5 milionu dávek. To by stačilo pro 140 tisíc pacientů (a na další studii). V exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Plus to říká Tomáš Cihlář, viceprezident firmy Gilead Sciences a vedoucí týmu, který lék na covid-19 vyvinul.

„Velice si vážím rozhodnutí naší firmy,… (že všechny zásoby remdesiviru) budou poskytnuty zdarma. Použity budou jednak na další klinické zkoušky, a kdyby došlo k povolení FDA (Food and Drug Administration, resp. americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv), tak na i pro léčbu nemocných. To až do doby, než se naše zásoby vyčerpají,“ vysvětluje Cihlář.  

Co bude dál, bude předmětem dalších jednání. My máme jasně vymezený plán kapacity výroby, takže do konce letošního roku bychom měli mít dostatek dávek, tedy 1,5 milionu.
Tomáš Cihlář, český vědec a viceprezident Gilead Sciences

Není to drtivé vítězství

Uznávaný imunolog a poradce amerických vlád, který se proslavil v boji proti AIDS, Anthony Fauci už experimentální antivirotikum remdesivir vychvaloval. Národní ústav infekčních chorob a alergií (NIAID), kterému Fauci šéfuje, totiž dělá nad mezinárodními klinickým studiemi dohled.

Čtěte také

Z předběžných výsledků s 1063 pacienty s vážným průběhem nemoci covid-19 vychází, že lidé s remdesivirem šli z nemocnice domů dřív než ostatní. V průměru šlo o 11denní hospitalizace (proti 15 dnům s placebem). Zemřelo 8 % uživatelů léku, oproti 11,6 % ostatních.

„Není to ještě drtivé vítězství,“ řekl podle Financial Times respektovaný americký imunolog Fauci a připustil, že je velkým optimistou. Podobně při pandemii HIV v 80. letech prý zabralo antivirotikum AZT. Sice bylo velmi toxické, ale znamenalo průlom. Co na to Cihlář?

Remdesivir pomůže, ne ale všem 

„Chápu, proč takové přirovnání použil, protože (naše) výsledky studie úplně ideální nejsou. Tedy v tom smyslu, že tam stále je nějaká úroveň úmrtnosti a účinek remdesiviru není 100%, není absolutní. Alespoň ne u těch kritických pacientů, možná bude u těch, co jsou v ranějším stádiu,“ odpovídá.

O nějakou toxicitu svého léku se ale nebojí, protože zmiňovaný lék AZT byl původně vyvinutý jako cytostatika a na HIV byl použitý nouzově a až pak se léčba nemoci dál vylepšovala. „Největší průlom tehdy byl, když se zavedla kombinace virostatik. To bude, myslím, směr, kterým půjdeme i my. Abychom hledali možné partnery a další látky, které by se daly kombinovat s remdesivirem,“ dodává český vědec, který působí ve Spojených státech. 

Kdy se lék dostane k nemocným?

Mezinárodní studie skončila jen před pár dny. Jak rychle se lék dostane k nemocným ve Spojených státech nebo v Evropě, teď podle Cihláře nikdo neví.

Čtěte také

„Nevíme, jak rychle se FDA (úřad pro kontrolu léčiv) všechny (naše) výsledky ověří a zpracuje. Máme úzkou spolupráci s americkým národním ústavem zdraví a dohlížíme na to, aby se všechny výsledky převedly do FDA co nejdřív.“ Přitom už předem úřadu předali všechnu další administrativu.

Byla to prý velká klinická studie zahrnující různé populace pacientů v různých stadiích nemoci covid-19. „Takže jsme měli nejen kriticky nemocné, taky ty, co měli menší projevy. To může FDA podat celkový obrázek. Ale všichni jsou odhodláni udělat vše proto, aby byly výsledky známé co nejdřív, a tak i FDA mohla své rozhodnutí vydat co nejdřív,“ dodává vedoucí týmu, který remdesivir vyvinul a viceprezident Gilead Sciences na Plusu. 

Proč byla předběžně ukončena studie v čínském Wu-chanu? Poslechněte si v audiozáznamu rozhovoru Martiny Maškové. V záznamu najdete i reportáž amerického zpravodaje Českého rozhlasu Jana Kaliby, který shrnuje výzkum asi stovky světových týmů pracujích na bezpečném a účinném očkování.

Spustit audio

Související