Fakultní nemocnice Ostrava hledá muže vyléčené z covidu-19, kteří darují plazmu

7. květen 2020 18:33

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) shání muže, kteří prodělali infekci covid-19 a jsou ochotni darovat krevní plazmu. Mohli by pomoci pacientům nakaženým touto nemocí, při jejichž léčbě nemocnice krevní plazmu vyléčených (takzvanou rekonvalescentní plazmu) využívá. ČTK to dnes oznámila mluvčí FNO Petra Petlachová.

„Dárce rekonvalescentní plazmy musí být zdravý muž ve věku 18–50 let, který má dobré žíly a váhu minimálně 65 kilogramů,“ uvedla Petlachová. Dárce musí mít rovněž potvrzení, že byl na covid-19 pozitivně testován, a zároveň už být vyléčen a mít dvě potvrzení o negativním testování.

Čtěte také

Muže, kteří tyto podmínky splňují a chtěli by plazmu darovat, nemocnice vyzývá, aby zavolali na bezplatnou telefonní linku 800 260 004 nebo poslali e-mail se svým jménem a telefonem na adresu martin.koristka@fno.cz.

Lékaři ve FNO začali aplikovat rekonvalescentní plazmu pacientovi s těžkým průběhem covidu-19 před dvěma týdny. Je podle nich velmi pravděpodobné, že by mohla přispívat ke zlepšení zdravotního stavu.

„Vycházíme z logického předpokladu, že pokud tyto protilátky podáme pacientovi, který je ve vážném stavu a virus je u něj prokazatelný, tak že by mu dodané protilátky mohly pomoci se s virem vypořádat,“ uvedl Pavel Ševčík, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, která s lékaři z Krevního centra na terapii spolupracuje.

Rekonvalescentní plazmu podávali lékaři například také pacientům v pražské Nemocnici Na Homolce nebo v Thomayerově nemocnici.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související