Do zaniklé osady v Krušných horách nevedou turistické značky, přesto se z ní stává zajímavý výletní cíl

V Sudetech zaniklo mnoho obcí, vesnice Königsmühle nedaleko Klínovce je ale výjimečná  – ač pustá, lidé se o ni stále starají. Díky této péči se z Königsmühle stal zatím sice málo známý, o to ale zajímavější výletní cíl. S batohem na zádech tam vyrazil i letní reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana.

V Sudetech zaniklo mnoho obcí, Königsmühle, tedy Královský mlýn, je  ale výjimečný. Ač pustý, lidé se o něj starají. Neznamená to, že by z něj vytvářeli turistický skanzen. Vesnice je stále opuštěná a žádné stavby snad kromě stolů a lavic nepřibývají. Přibývají ale umělecké objekty, které umocňují atmosféru opuštěnosti a zmaru lidského úsilí na horských lukách v nadmořské výšce 915 metrů. 

Čtěte také

Česko-německá spolupráce

Několik německých rodin vytáhlo deky a rozložilo je před bývalou budovou statku. Z košíku vytáhli hromádku lahůdek. Povídají si, občas zazpívají. Pak vyrážejí na prohlídku vesnice, kde ze šesti chalup zůstaly celkem solidně zachovalé ruiny. 

Domy tu stály rozházené kolem potoka, kterému vévodil mlýn. Dnes na jeho místě vlaje prádlo. Nikdo tu nebydlí, vlající prádlo je součást landartu, který tu v rámci letního festivalu vytvářejí různí umělci z obou stran hranice. „Tady to na česko-německé spolupráci stojí,“ říká krušnohorský buditel a propagátor všeho krušnohorského Petr Mikšíček. Ten stojí i za sdružením DoKrajin, které se o Královský mlýn stará.

Dlouhé údolí, do kterého se opírá slunce celý den, je přírodní rezervací s několika vzácnými druhy rostlin.  V bývalém statku je jedna místnost, do které nezatéká a kde mohou lidé posedět za deštivého počasí. Tady umístilo sdružení DoKrajin informační tabulky, kde popisuje svoji činnost. 

„Máme tam číslo účtu a zrovna dneska nám někdo poslal sedm set korun,“ říká spokojeně Mikšíček. „Peníze potřebujeme na údržbu. Vysekáváme tu cesty, uklízíme, organizujeme festival.“

Dnes už tu nikdo nežije

Letos se ale kvůli epidemii festival oficiálně nekoná. V době, kdy se organizátoři domlouvali, byla zavřená hranice a teď už by to nestihli. „My se tu sejdeme zase poslední srpnový víkend, ale bude to spíš takové setkání přátel. Možná tu bude kapela, přijede pár umělců, ale nic oficiálního.“

Oblíbený cíl cyklistů

„Jde o obrovské, dlouhé údolí, kterým protéká potok. U každé usedlosti jsou javory. Nevedou sem turistické značky ani silnice, každý sem tak musí přijít pěšky,“ popisuje reportér Ľubomír Smatana.

Javory vyrostly v okolí ruin

Přesto prý v Königsmühle není sám. Celý okolní kraj oblíbený nejen pěšími turisty, ale především cyklisty. Z Kovářské je to pět kilometrů, z Loučné pod Klínovcem je to o polovinu kratší.  Takových zajímavých cílů v Krušných horách mnoho není.

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.