Landartový festival Königsmühle se bude pravděpodobně konat jednou za dva roky

26. srpen 2019 12:00

Celý týden pracovali čeští a němečtí umělci na nových dílech v zaniklé osadě Königsmühle nedaleko Klínovce v Krušných horách. Výjimečné přeshraniční setkání o víkendu tradičně doplnil další ročník festivalu pro veřejnost, kterému hrozilo, že bude posledním.

Díky výjimečnému festivalu ožila zaniklá osada už poosmé. Třídenní program tradičně nabídl koncerty, divadelní představení nebo workshopy. I letos organizátoři připravili několik novinek. A to i pro nejmladší návštěvníky: „Děti rýžují zlato a stříbro z potoka, máme tady fotokoutek, nový okruh a spoustu nových děl,“ řekl pořadatel akce Petr Mikšíček.

Novým přírůstkem v přírodní galerii v Königsmühle je například labyrint od Hany Vyoralové. Ten má kruhový tvar o průměru zhruba 12 metrů. Tvořený je z větví a z kamení, které tu nahromadě zůstalo zřejmě po původních obyvatelích. Labyrint se stal oblíbeným dílem letošního festivalu. Pravděpodobně i proto, že je interaktivní a návštěvníci si ho můžou projít.

Festival jednou za dva roky

Letošnímu setkání hrozilo, že bude posledním. Zajistit různorodý program i dostatečnou návštěvnost je ale podle organizátorů čím dál víc náročnější. V týmu zhruba třiceti lidí ale nakonec padlo jiné rozhodnutí, vysvětlil Mikšíček: „Shodli jsme se na tom, že z každoročního festivalu bude festival jednou za dva roky. Ročník mezi věnujeme pouze opravě ruin.“

Možná i z důvodu obav veřejnosti, že se jedná o poslední ročník landartového festivalu, zavítalo do jedinečné krajiny o víkendu hned několik desítek návštěvníků z Čech i zahraničí. Ti se sem poté velmi rádi vracejí. Landartová díla v osadě Königsmühle se totiž stávají součástí opuštěného údolí a zájemci si je můžou prohlédnout v podstatě kdykoliv.  

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio